Γαλόπιτα - Cook For All
Γαλόπιτα

Γαλόπιτα

Υλικά

για την κρέμα :
– 5 ποτήρια του νερού γάλα
– 1 ποτήρι ζάχαρη
– 1 ποτήρι αλεύρι
– 1 αυγό
– 1-2 βανίλιες
Για το φύλλο :
– Αλεύρι γύρω στο μισό πακέτο
– 1 πρέζα αλάτι
– λίγη ζάχαρη
– λίγη κανέλα
– λάδι
– χλιαρό νερό

Εκτέλεση

Ξεκινάω με το φύλλο :
Κοσκινίζω το αλεύρι, βάζω αλάτι, ζάχαρη, κανέλα και το λάδι (περίπου 3 κουταλιές της σούπας) και τα ανακατεύω.
Σιγά σιγά ρίχνω το νερό ζυμώνοντας για να έχω ένα ζυμάρι μαλακό αλλά να μην κολλάει.
Για την κρέμα :
Μετράω το γάλα, ρίχνω ζάχαρη, αλεύρι τις βανίλιες και τα ανακατεύω καλά πάνω στο μάτι συνεχόμενα για να μην κολλήσει.
Έχω χτυπήσει το αυγό με λίγο γάλα. Δοκιμάζω την θερμοκρασία του γάλακτος βυθίζοντας το μικρό δάχτυλο.
Όταν έχει ζεσταθεί ενσωματώνω τι αυγό και συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα.
Ανοίγω τα φύλλα,ανάλογα το ταψί τα τοποθετώ σε λαδωμένο ταψί γύρω γύρω και στο τέλος ανοίγω ένα και το βάζω στο κέντρο.
Λίγο λάδι στα φύλλα και τα πασπαλίζω με ζάχαρη και κανέλα.
Ρίχνω την κρέμα, ξανά ζάχαρη και κανέλα.
Γυρίζω τα φύλλα που εξέχουν πάνω από την κρέμα, ρίχνω λάδι και πάλι πασπάλισμα με ζάχαρη και κανέλα.
Δεν καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με φύλλο. Αφήνουμε το μέσο γυμνό με την κρέμα σκέτη.
Παλιά χτυπούσαν 1 αυγό με λίγο νερό και το έριχναν από πάνω αλλά εγώ δεν το κάνω γιατί δεν μου αρέσει.
Ψήνω στους 200 στον αέρα για καμιά ώρα περίπου.
Δοκιμή με το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό.
Απολαύστε υπεύθυνα.

Η Συνταγή είναι από Kika Gkini – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Scroll to Top