Υλικά
– 120 ml χλιαρό γάλα πλήρες κατά προτίμηση
– 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
– 100 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
– 500 γραμ. αλεύρι για τσουρέκια
– 3/4 κουτ. γλ. αλάτι
– 1/4 κουτ. γλ. μαστίχα τριμμένη στο γουδί μαζί με λίγη άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια φίνα άσπρη σκόνη
– 📷1/4 κουτ. γλ. μαχλέπι τριμμένο
– 1 λεμόνι ακέρωτο το ξύσμα του
– 3 μεγάλα αυγά
– 100 γραμ. βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε κύβους
– 25 γραμ. βούτυρο πρόβειο παγωμένο και κομμένο σε κύβους
– 25 γραμ. βούτυρο κατσικίσιο παγωμένο και κομμένο σε κύβους
Για το άλειμμα:
– 1 αυγό αραιωμένο με 1 κουτ. σ. νερό
Για το γαρνίρισμα:
– 2 κουτ. σ. αμύγδαλο φιλέ
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, τη μαγιά, και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε, και το αφήνουμε σκεπασμένο με πετσέτα καθαρή για 5 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Ύστερα, προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το ξύσμα λεμονιού και τα αυγά.
Ζυμώνουμε για 5 λεπτά με τον γάντζο, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη.
Ανεβάζουμε την ταχύτητα του μίξερ, προσθέτουμε σιγά-σιγά τα 3 βούτυρα, και ζυμώνουμε για 5-6 λεπτά, η μέχρι να πάρουμε ένα μαστιχωτό ζυμάρι.
Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα μπολ, ξε – γαντζώνουμε και βάζουμε μέσα την ζύμη.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη, και την αφήνουμε να φουσκώσει, για 1 ώρα.
Μόλις φουσκώσει η ζύμη, την χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη.
Πλάθουμε το κάθε κομμάτι, σε 2 λωρίδες ισάξιου μεγέθους.
Ενώνουμε στην άκρη τις λωρίδες, και φτιάχνουμε μια ωραία πλεξούδα.
Φτιάχνουμε το στεφάνι και ενώνουμε τις δύο άκρες.
Μεταφέρουμε το τσουρέκι σε ένα ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα.
Επαναλαμβάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία, με την άλλη μισή ζύμη, ώστε να κάνουμε δύο στεφάνια τσουρέκια.
Σκεπάζουμε τα τσουρέκια, με πετσέτα κουζίνας, και τα αφήνουμε να ξανά – φουσκώσουν για 30-40 λεπτά.
Στο διάστημα αυτό προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 165°C βαθμούς κελσίου, στον αέρα.
Ύστερα αλείφουμε τα τσουρέκια μας, με το διάλυμα του αυγού, και τα πασπαλίζουμε, με αμύγδαλο φιλέ.
Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα του φούρνου, για 20-30 λεπτά, η μέχρι να χρυσίσουν.
Ξεφουρνίζοντας, αφήνουμε τα τσουρέκια να κρυώσουν.
Όταν κρυώσουν εντελώς (αν μείνουν), τα τυλίγουμε με μεμβράνη φαγητού για να μην ξεραθούν, η τα φυλάμε σε αεροστεγές δοχείο.
Καλή επιτυχία!!
Η Συνταγή είναι από κ. Matula Giasirani της ομάδας “Ανθισμένη Κουζίνα🌺🌺 (γευστικες δημιουργιες)”.