Ντολμαδάκια γιαλανζί στην χύτρα - Cook For All
Ντολμαδάκια γιαλανζί στην χύτρα

Ντολμαδάκια γιαλανζί στην χύτρα

Υλικά

– Αμπελόφυλλα
– 2 φλιτζ. ρύζι καρολίνα ή γλασσέ
– 1 φλίτζ. ελαιόλαδο
– 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
– 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
– 1/2 ματσάκι . μαϊντανό ψιλοκομμένο
– δυόσμο ψιλοκομμένο
– άνηθο ψιλοκομμένο
– 2 σκελίδες σκόρδο
– 1 ντομάτα
– 1 λεμόνι (ο χυμός του)
– αλάτι
– πιπέρι

 

Εκτέλεση

Μπλανσάρουμε τα αμπελόφυλλα.
Ξεπλένουμε καλά το ρύζι σε τρεχούμενο κρύο νερό και το σουρώνουμε.
Σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά) μέχρι να μαραθούν και να γυαλίσουν το σκόρδο.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει και αυτό. Περιχύνουμε με 2 φλιτζάνια ζεστό νερό και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.
Στον πάτο μιας κατσαρόλας βάζουμε 3-4 κ.σ. από το ελαιόλαδο και τα κοτσάνια από τα μυρωδικά και μερικά αμπελόφυλλα, για να μην μας αρπάξουν τα ντολμαδάκια.
Γεμίζουμε τα αμπελόφυλλα, βάζουμε μια κουταλιά γέμιση κοντά στο κοτσάνι, διπλώνουμε από δεξιά και από αριστερά το φύλλο και τυλίγουμε σε κύλινδρο.
Βάζουμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα, κοντά το ένα με το άλλο για να μην ανοίξουν.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και νερό να καλύπτει ίσα ίσα τα ντολμαδάκια.
Βάζουμε από πάνω αμπελόφυλλα και ένα πιάτο ανάποδα, να σκεπάζει τα ντολμαδάκια.
Όταν πάρει βράση το φαγητό μας, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά
Σερβίρουμε κρύα ή χλιαρά με σοσ γιαούρτιυ που έχουμε βάλει ξύσμα και χυμό λεμόνι, άνηθο, αλάτι πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο.
Καλή επιτυχία!!! 😀

 

Η Συνταγή είναι από κ. Pellumbesha Lumi – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Scroll to Top