Η Συνταγή είναι από Αλέξανδρος Φούκας της ομάδας “Χρυσοχέρες/ηδες με μεράκι!!!”
Υλικά
Για το σιρόπι:
• 100 γρ. νερό
• 100 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
• 1 κ.γ. λικέρ πικραμύγδαλο
Για την κρέμα:
• 1L γάλα αμυγδάλου
• 270 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
• 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
• 1 μεσαίο αυγό
• 2 κρόκους από μεσαία αυγά
• 100 γρ. κόρν φλάουερ
• 80 γρ. βούτυρο
Για το παντεσπάνι:
• 6 μεσαία αυγά
• 250 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
• 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
• 250 γρ. βούτυρο, λιωμένο
• 250 γρ. πούδρα αμυγδάλου
• 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
• 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
• 1 κ.γ. αλάτι, ψιλό
Για το σερβίρισμα:
• 150 γρ. αμύγδαλο φυλέ
• Σαντιγί
• Κερασάκια μαρασκίνο
Εκτέλεση
Για το σιρόπι:
• Βάζουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε μέσα το νερό, την ζάχαρη, το λικέρ και μόλις πάρει βράσει, αφαιρούμε από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη
Για την κρέμα:
• Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε μέσα 800 γρ. γάλα, την ζάχαρη, την βανίλια και το ζεσταίνουμε
• Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο γάλα, το αυγό, τους κρόκους και το κορν φλάουερ
• Ρίχνουμε το γάλα από την κατσαρόλα στο μπολ ανακατεύοντας παράλληλα, μεταφέρουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να σφίξει
• Αφαιρούμε από την φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε, μεταφέρουμε σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη να εφάπτεται και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει
Για το παντεσπάνι:
• Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αυγά, την ζάχαρη, την βανίλια, χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά, προσθέτουμε το βούτυρο, κοσκινίζουμε μέσα την πούδρα, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και ανακατεύουμε
• Ρίχνουμε το μείγμα σε μια βουτυροαλευρωμένη φόρμα 23 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 35-40 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει
Για το σερβίρισμα:
• Κόβουμε το παντεσπάνι οριζόντια σε τρία κομμάτια, αλείφουμε σιρόπι με ένα πινέλο, βάζουμε κρέμα και επαναλαμβάνουμε
• Καλύπτουμε την τούρτα με κρέμα, απλώνουμε με ένα κουτάλι, βάζουμε γύρο-γύρο το αμύγδαλο φυλέ, από πάνω σαντιγί, κεράσια και σερβίρουμε