Υλικά
Για την ζύμη…
1 φακελάκι ξηρη μαγιά
Μισό ποτήρι γάλα εβαπορε λάιτ και μισό ποτήρι χλιαρό νερό.
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη καρύδας, εσείς μπορείτε να βάλετε κανονική ζάχαρη,
λίγο αλατακι,
μισή κούπα αραβοσιτελαιο και αλευρακι γοχ όσο χρειαστεί για να πάρουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια όμως.. Αφήνω για 40′.
Για την γέμιση
3 μήλα μικρά ή δύο μεγάλα, καθαρίζω κόβω σέ κύβους,
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη καρύδας,
3 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα δική μου μήλο και κυδώνι,
το χυμό από μισό λεμόνι ,
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό κανέλα,
1 βανίλια,
3 κουταλιές της νερό.
2 κουταλιές της σούπας σταφίδες μαύρες,
βράζω μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα και να γίνουν σαν μαρμελάδα.
Και γύρω στα 15 κομμάτια καρυδόψιχα.
Για την σως μήλου
Όταν βράσουν τά υλικά της γέμισης εκτός από τα καρύδια, βάζω το μισό μείγμα ίσως και λιγότερο στο μουλτι και πολτοποιω μαζί με 1 κουταλιά της σούπας κορν φλαουρ και μισό φλυτζανακι του καφέ γάλα εβαπορε λάιτ, Καθώς και 1 φλυτζανακι του καφέ νερό όχι γεμάτο. Το ρίχνω σέ κατσαρολακι και το βράζω ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει κρέμα..
Εκτέλεση
Παίρνω την ζύμη χωρίζω σέ μπαλιτσες όπου κάθε μπαλιτσα ανοίγω σέ πιτακι, με το μονό πλαστη του χεριού, βάζω μέσα στο κέντρο από 1 κουταλιά της γέμισης και από 1-2 καρύδια μαζεύω από το πλάι και φερνω προς το κέντρο σάν πουγκί το οποίο το στρώνω όσο γίνεται. Το ίδιο κάνω με όλα. Αλείφουμε με λίγο ασπράδι και λίγο γιαούρτι ανακατεμένο και ψήνουμε για 15′ αεροθερμο φούρνο στους 170. Ύστερα βγάζω και μοιράζω στο καθένα από την σάλτσα μήλου. Ξανά συνεχίζω το ψήσιμο άλλα 10′ ακόμα και έτοιμα τα μηλοπιτακια με την σος μήλου.. μμμμμ πολύ νόστιμα και αφράτα!!!!
Η Συνταγή είναι από Metaxia Kokkinou – Ομάδα “Ρεας γευσεις!”.