Σε αντικολλητικό ταψάκι 32 εκατοστών (12-16 κομμάτια)
Υλικά
– 1 φαρίνα (που φουσκώνει μόνη της ή 500 γρ αλεύρι γ.ο.χ + 3 κ.γλ μπέϊκινγκ)
– 250 γρ καλό βούτυρο- πολύ μαλακό
– 2 κτσ σπορέλαιο
– 1 γιαούρτι πλήρες στραγγιστό (200 γρ)
– 1 κτγ σόδα- κοφτό
– 5 αυγά
– 500 γρ ζάχαρη
– 250 ML χυμός πορτοκαλιού (από 2 μεγάλα ζουμερά πορτοκάλια)
– ξύσμα από 2 πορτοκάλια ( 1 κ.σ.)
– 1 κτγ υγρή βανίλια ή βανιλέτα ή 2 σωληνάκια
– Ένα νόμισμα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο.
Όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου.
Εκτέλεση
Προθερμαίνω φούρνο στους 180 αντιστάσεις. Βουτυρώνω το ταψί και το ντύνω με αντικολλητικό χαρτί.
Χτυπώ σε μίξερ το βούτυρο και το λάδι με τη ζάχαρη να αφρατέψουν, 7 λεπτά. Προσθέτω τα αυγά, ένα ένα, τη βανίλια και το ξύσμα.Ρίχνω μέσα το γιαούρτι και το αλεύρι κοσκινισμένο.
Στο χυμό διαλύω τη σόδα και προσθέτω στο μίγμα.Προσοχή επειδή αφρίζει!
Αδειάζω στο ταψάκι, ισιώνω και ψήνω 40-43 λεπτά. Δοκιμάζω με βελόνα να βγαίνει στεγνή.
Το βγάζω και μετά από 15 λεπτά, χώνω μέσα το νόμισμα και αναποδογυρίζω σε πιατέλα.
Όταν γίνει πολύ χλιαρό καλύπτω με νάυλον σακούλα και αφήνω μέχρι την επόμενη μέρα. Θα βγάλει κάποιους υδρατμούς και θα τους απορροφήσει.
Λίγες ώρες πριν σερβίρω καλύπτω με άχνη, δένω μια κορδέλα και βάζω ένα χριστουγεννιάτικο λουλούδι στη μέση.
Φέτος χρησιμοποίησα για επικάλυψη λευκή ζαχαρόπαστα που την άνοιξα σε πολύ λεπτό φύλλο και έντυσα τη βασιλόπιτα όταν κρύωσε. Τα στολίδια τα έφτιαξα με ζαχαρόπαστα και διάφορα καλούπια και τα ζωγράφισα ένα ένα με βρώσιμα χρώματα και λούστρα. Μου βγήκαν τα μάτια καθώς είναι τόσο μικρούλια αλλά νομίζω άξιζε τον κόπο.Για το κεντρικό δέντρο χρησιμοποίησα στένσιλ και ζωγράφισα επάνω του με χρυσή μεταλλική μπογιά.
Το ταψάκι των 32 εκατοστών είναι ό,τι πρέπει γιαυτή τη δόση. Η πίτα φουσκώνει ομοιόμορφα χωρίς να κάνει το βουναλάκι στο κέντρο της.
ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΟΛΠΟ. Πάντα στα κέικ να περνάτε τη ζάχαρη από μιξεράκι ή μπλέντερ ώστε να γίνεται πιό λεπτή. Βοηθάει στο καλύτερο φούσκωμα και στην υφή του κέικ.
Η Συνταγή είναι από Λιζα Σαραντιδου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.