Υλικά
– 3/4 φλιτζανιού μέλι
– 50 γρ. σπορέλαιο η ελαιόλαδο
– 2 αβγά
– 3 πολύ ώριμες μπανάνες πολτοποιημένες
– 1/4 φλιτζανιού γάλα μειωμένων λιπαρών ή γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
– 1 κ.γ. σόδα φαγητού
– 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 κάψουλα βανιλίνης
– 1/2 κ.γ. αλάτι
– 1/2 κ.γ. κανέλα
– 170 γρ. αλεύρι ολικής
– 1/2 φλιτζάνι χονδροσπασμένα καρύδια ή σταγόνες σοκολάτας (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC.
Λαδώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ 24×15 cm.
Χτυπάμε στο μίξερ το μέλι με το ελαιόλαδο για 5’.
Προσθέτουμε τα αβγά και χτυπάμε καλά για 2’-3’.
Διαδοχικά προσθέτουμε τις μπανάνες, το γάλα, την σόδα, τη βανίλια και την κανέλα και χτυπάμε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα όλα τα υλικά μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι (και τα καρύδια ή τη σοκολάτα, αν θέλουμε) ανακατεύοντας απαλά.
Αδειάζουμε το μείγμα στη λαδωμένη φόρμα για κέικ.
Ψήνουμε για 55’-60’ είναι μέχρι να ψηθεί στο εσωτερικό του καλά (το ελέγχουμε βυθίζοντας ένα ξυλάκι το οποίο πρέπει να βγει καθαρό).
Το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε, για τουλάχιστον 20΄.
Διατηρείται 3 μέρες εκτός ψυγείου, 5-7 μέρες στο ψυγείο και μέχρι 3 μήνες στην κατάψυξη.