Δάφνη (ή βάγια) - Cook For All
Δάφνη

Δάφνη (ή βάγια)

ΟΡΙΣΜΟΣ:

Βότανο που το παίρνουμε από ένα αειθαλές δέντρο,ιθαγενές της Μικράς Ασίας. Το δέντρο αυτό έχει πυκνό φύλλωμα και μπορεί να φτάσει τα 10 μέτρα ύψος. Έχει γυαλιστερά σκουροπράσινα φύλλα και ανθίζει από τον Απρίλιο έως το Μάιο.Τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται για το πλούσιο άρωμά τους φρέσκα αλλά και αποξηραμένα.Φρέσκα έχουν δυνατό και ζεστό άρωμα. Αποξηραμένα έχουν πιο ανοιχτό πράσινο χρώμα και ματ εμφάνιση,πιο διακριτικό άρωμα και λιγότερο πικρή γεύση σε σχέση με τα φρέσκα φύλλα. Η δάφνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γαλλική και γενικότερα με τη μεσογειακή γαστρονομία. Εκτός από την ευρεία χρήση της στη μαγειρική, χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική, την αρωματοποιία και την παρασκευή σαπουνιών το αιθέριο έλαιο του φυτού, το δαφνέλαιο.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΜΕΡΗ:

Φύλλα

ΧΡΩΜΑ:

Πράσινο σε διάφορους τόνους

ΙΣΤΟΡΙΑ:

Αφιερωμένη στο θεό Απόλλωνα,η δάφνη κατέχει σπουδαία θέση στη μυθολογική παράδοση. Αποτελούσε σύμβολο καθαρμού,νίκης,δόξας και τιμής και ήταν επίσης αφιερωμένη στον ιατρό Ασκληπιό. Οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν στεφάνια από δάφνη με τα οποία στεφάνωναν τους νικητές στους αγώνες που ήταν γνωστοί ως Πύθια. Την ύπαρξη στεφάνων από δάφνη αναφέρει ο Όμηρος στο έργο του ”Ύμνος στο Διόνυσο”. Στην αρχαία Ρώμη το δάφνινο στεφάνι το φορούσαν οι νικητές στρατηγοί καθώς αποτελούσε σύμβολο της στρατιωτικής νίκης. Ακόμα, κάθε φορά που γινόταν καταιγίδα, ο αυτοκράτορας Τιβέριος, φορούσε ένα στεφάνι δάφνης, διότι πίστευε ότι κτ’αυτόν τον τρόπο θα προστάτευε τον εαυτό του από την οργή των θεών, η οποία εκφραζόταν μέσω της αστραπής και της βροντής. Στην ελισαβετιανή εποχή (μέσα 16ου-αρχές 17ου αιώνα) πίστευαν ότι αν έβαζαν την ημέρα του αγίου Βαλεντίνου φύλλα δάφνης κάτω από το μαξιλάρι τους, θα ονειρευόντουσαν το μελλοντικό τους σύζυγο.

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ:

Ευρώπη (Γαλλία,Ιταλία,Βέλγιο,Ρωσία), Ασία (Ινδία,Τουρκία), Βόρεια, Κεντρική και Λατινική Αμερική (Κολομβία).

ΓΕΥΣΗ:

Έντονη και σχετικά πικρή γεύση. Γι’αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή.

ΧΡΗΣΕΙΣ:

Χρησιμοποιείται στις φακές, στα κοκκινιστά, στο κυνήγι, στα ψάρια, σε θαλασσινά όπως στο χταπόδι, στις σάλτσες, στον κιμά, στα βραστά, σε σούπες, κ.ά. Προσθέστε μερικά φύλλα δάφνης στο μπεκρή μεζέ, στο ρολό μοσχάρι ή στο ρολό γαλοπούλας και βιώστε την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία.

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ:

Συνδυάζεται με βασιλικό, σκόρδο,ρίγανη, πάπρικα, πιπέρι, δενδρολίβανο, φασκόμηλο και θυμάρι. Πηγή: Νασια τσουραπακη-κιαχτυπη

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Scroll to Top