Η Συνταγή είναι από Spiridoulla Boubouli “ΑΛΜΥΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ”.
Τυρόπιτα με παραδοσιακό φύλλο η συνταγή μου πασίγνωστη και φυσικά δεν παρέλειψα να χρησιμοποιήσω ένα ποτηράκι του κρασιού ρετσίνα όπως μου έχει “υποδείξει” η αγαπημένη μου φίλη Αλεξάνδρα Σπηλιοπούλου και για πολλοστή φορά την ευχαριστώ θερμώς. Την συγκεκριμένη πίτα θυμάμαι την έφτιαχνε τόσο λεπτή σε γέμιση η γιαγιά μου κι εν συνεχεία η Μαμά Άνοιξα το φύλλο με “βεργούλα” λεπτό πλάστη και όσον αφορά τη γέμιση ακολουθεί ενδελεχής συνταγούλα
Υλικά
(ταψί 40)
700 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
400 γρ. φέτα τριμμένη στο χέρι
4 αυγά
Αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο (κατά βούληση)
6 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
1 γεμάτο κ.γ. σόδα μαγειρικής
Επιπλέον βούτυρο για να αλείψουμε το ταψί και τα φύλλα
Εκτέλεση
Αλείφουμε με βούτυρο τη βάση και τα πλαϊνά του ταψιού.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση αναμειγνύοντας το γιαούρτι με το βούτυρο, τη φέτα και τη σόδα. Εν συνεχεία, προσθέτουμε τ’αυγά τα οποία έχουμε χτυπήσει με τα μπαχαρικά στον αυγογδάρτη.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
Παίρνουμε δύο φύλλα, τα αλείφουμε ένα-ένα με βούτυρο και προσθέτουμε μέρος της γέμισης κατά μήκος των φύλλων αφήνοντας όμως κενό στις άκρες τους (χωρίς γέμιση). Τα τυλίγουμε σε ρολό, διπλώνουμε σαν πάπυρο, το παίρνουμε με μια τρυπητή κουτάλα για να το τοποθετήσουμε στο ταψί. Το ανοίγουμε ξεδιπλώνοντας κι επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα μας.
Μπορούμε αν θέλουμε να απλώσουμε κάθε φύλλο σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Τέλος προσθέτουμε επιπλέον βούτυρο από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200βαθμούς μέχρι να ροδίσει η πίτα μας 5λεπτά πριν κλείσουμε το φούρνο μας ψήνουμε μόνο με κάτω αντίσταση προκειμένου να ψηθεί σωστά
Καλή επιτυχία!!!