Η Συνταγή είναι από τον Metaxia Kokkinou της ομάδας “Ρεας γευσεις!”.
Υλικά!!!
Για 700 γρμ νερατζι έτοιμο, δηλαδή ξυσμενο, ξεπικρισμενο, γυρισμένο και περασμένο σε κλωστή.
1 κιλό ζάχαρη,
1 στικ βανίλια,
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι προς το τέλος.
Εκτέλεση!!!
Αφού ξυσουμε τα νερατζια στον τρίφτη, τα κόβουμε στα 4, πετάμε την ψίχα, ξεπλενουμε καλλα τις φέτες νερατζι ου, τις ρολαρουμε μια μια και παράλληλα τις περνάμε σε κλωστή με χοντρή βελόνα και φτιάχνουμε ανά 10 ρολακια σαν κολιέ δες, καταλήγουμε με κόμπο. Έφτιαξα λοιπόν 4 κολιεδες. Σε αυτό το σημείο τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με καυτό νερό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Αδειάζουμε στο σουρωτήρι, ξεπλενουμε με κρύο νερό . Ύστερα βάζουμε τους κολιεδες νερατζι σε λεκάνη με κρύο νερό να μείνουν για 2 ημέρες, αλλάζουμε νερό 3 φορές την ημέρα. Οπότε ήλθε η ώρα να φτιάξουμε το γλυκό. Βάζουμε στην κατσαρόλα την ζάχαρη με 1 ποτήρι νερό και το βράζουμε για 10 ‘. Ρίχνουμε τα νερατζια μας, αφού τα ελευθερωνω από τον κολιέ, πετάω τις κλωστές. Και βράζω για 5’. Αφήνω μέσα στην κατσαρόλα όλη νύχτα με το σιρόπι. Το πρωί βράζω για 10 – 13′ ακόμη μέχρι να δέσει το σιρόπι. Πριν του τέλους προσθέτω βανίλια και χυμό λεμόνι .και έτοιμο το γλυκάκι. Γεμίζω το βάζο, καπάκι και ανάποδα μέχρι να κρυώσει, όπου το γυρίζω κανονικά το βάζο. Εγώ το διατηρώ στο ψυγείο, γιατί μας αρέσει να είναι δροσερό.