Η Συνταγή είναι από Αικατερίνη Παπαδοπούλου – “Μαγειρικη”
Υλικά
- Για τους κεφτέδες:500γρ κιμάς μοσχαρίσιος100 γρ κιμάς χοιρινός1 αυγό3-4 φέτες μπαγιάτικο ψωμίμισό κρασοπότηρο νερό1 μεγάλο ξερό κρεμμύδιμισή σκελίδα σκόρδο2-3 κουταλιές της σούπας λάδιλίγο μαιντανό και δύοσμοΓια την σάλτσα:1-2 κουταλίες της σούπας τοματοπελτέ αραιωμένο η 2-3 ώριμες ντομάτες1 1/2 σκελίδα σκόρδο1-2 κοταλιές της σούπας αλεύριαλάτιπιπέριλάδι
Εκτέλεση
Τα κεφτεδάκια τα πλάθουμε και τον κλασσικό τρόπο όπως ξέρουμε.
1. Αρχικά τρίβουμε το κρεμμύδι στον τρίφτη, το περνάμε λιγάκι από το νερό και το αφήνουμε να στραγγίσει.
2. Έπειτα μουσκέυουμε το ψωμάκι για να αφρατέχψει και το στύβουμε να στραγγίσει.
3. Ψιλοκόβουμε μαιντανό και δυόσμο.
4. Ανακατεύουμε όλα τα παραπάνω υλικά με τον κιμά!!!
5. Πρόσθέτουμε το αυγό, αλάτι και πιπέρι το νερό και ανακατεύουμε για περίπου 10 λεπτά να αφρατέψει το μίγμα.
6. Αφήνουμε να ξεκουραστεί τουλάχιστον μία ώρα στο ψυγείο.
7. Μετά πλάθουμε τα κεφτεδέκια σε μέγεθος μέτριο τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Μόλις τα βάλουμε μέσα στο λάδι χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά.
Κατά προτίμηση βάζουμε λίγα λίγα για να μην πέφτει πολύ η θερμοκρασία του λαδιού.
Η ώρα της σάλτσας!!!
1. Ρίχνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και μόλις είναι έτοιμο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καβουρδιστεί.
2. Μόλις αρχίσει να ροδίσει ρίχνουμε το τοματοπελτέ αραιωμένο ή τις ντομάτες πολτοποιημένες
3. Ρίχνουμε το σκόρδο το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε περίπου 7 λεπτά και σιγανή φωτιά της σάλτσα να δέσει. Μόλις αρχίζει και φαίνεται να πήζει ρίχνουμε μέσα τους κεφτέδες και το αφήνουμε να πάρει μία βράση και με αυτόύς μέσα
4. Μόλις πάρει τη βράση το φαγητό είναι έτοιμο, κατεβάζουμε από το μάτι και σερβίρουμε πάντα με μπολίκο ψωμί!!!!
Απολαύστε !!!!!!!!
Κοζανίτικες Γεύσεις: ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΙ ΖΜΙ
Οι ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΖΜΙ ή ζουμί όπως θέλεις πες το, ήταν και είναι και θα είναι (όσο μαμάδες και γιαγιαδες το κάνουνε και το μαθαίνουνε και στις νέες γενιές) ένα από τα αγαπημένα φαγητά των Κοζανιτών!
Πέρα από τις γιορτές που ήταν από τα κύρια πιάτα, κάθε Πρωτομαγιά τους ετοίμαζαν πάντα σε συνδιασμό με φρεσκοψημένα κιχάκια και ρυζόγαλο (άλλη ακαταμάχητος συνδυασμός, παραδοσιακή συνήθεια των Κοζανιτών).
Το φαγητό συνήθως το ετοίμαζαν τα Σάββατα και η σάλτσα κυρίως επινοήθηκε για να χορταίνει όλοι οι οικογένεια καθώς οι και΄ροί τότε ήταν δύσκολοι.
Η παράδοση κεφτεδοφαγίας ήταν τόσο ισχυρή στον τόπο μας που υπήρχαν άνθρωποι που ήταν ικανοί να φάνε ένα τηγάνι κεφτέδες στην “στου κάτσιμο”.
Την συνταγή την έκανε φανατικά η γιαγιά μου και τώρα η μαμά μου και δειλά δειλά άρχισα να την κάνω και γω!!! Αξιζει να την δοκιμάσετε, να δείτε από τόσο απλά υλικά πως πραγματικα μπορείς να φτιάξεις κάτι τόσο νόστιμο και να εντυπωσιάσεις!!
Την συνταγή θα σας τη γράψουμε από το Βιβλίο Γεύσεις από παλιά Κοζάνη, προς αποφυγήν τυχόν παραλείψεων!!!!