Κεφτέδες τηγανητοί (ο δεκάλογος του καλού κεφτέ) - Cook For All
Κεφτέδες τηγανητοί (ο δεκάλογος του καλού κεφτέ)

Κεφτέδες τηγανητοί (ο δεκάλογος του καλού κεφτέ)

Η Συνταγή είναι από Αικατερίνη Παπαδοπούλου – “Μαγειρικη”

Υλικά

  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος ή μισός μοσχαρίσιος-μισός χοιρινός
  • 4 φέτες ψωμί (κατά προτίμηση μπαγιάτικο) μόνο την ψίχα, μουσκεμένες και στραγγισμένες καλά
  • 2 αβγά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • ½ κ.γ. baking powder
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 5 κ.σ. λάδι
  • ¼ κ.γ σκόρδο σε σκόνη
  • 1 κούπα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κ.σ. δυόσμος ξερός
  • αλάτι πιπέρι
επιπλέον:
  • αλεύρι για το αλεύρωμα
  • λάδι για το τηγάνισμα

 

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπωλ αναμιγνύουμε ζυμώνοντας με τα χέρια όλα τα υλικά για τους κεφτέδες. Ζυμώνουμε πολύ.
  2. Αφήνουμε το μπωλ σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή με μία ώρα, για να ανακατευθούν τα αρώματα.
  3. Βάζουμε σε μία πλακέ κατσαρόλα ή ένα βαθύ μεγάλο τηγάνι το λάδι για το τηγάνισμα, να κάψει καλά. Θέλουμε ποσότητα λαδιού τόση ώστε να καλύπτει το μισό ύψος των κεφτέδων.
  4. Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο, και πλάθουμε μπαλάκια, όχι πολύ μικρά (μην είμαστε τσιγκούνηδες, κεφτέδες είπαμε, όχι κεφτεδάκια).
  5. Βάζουμε σε μια καθαρή σακούλα (προσέχουμε να μην έχει τρύπες) μπόλικο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα λίγους-λίγους τους κεφτέδες, για να αλευρωθούν.
  6. Μόλις έχει κάψει το λάδι πολύ, βάζουμε με πολλή προσοχή λίγους κεφτέδες στο τηγάνι και τηγανίζουμε για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να αρχίσουν να σκουραίνουν ίσα-ίσα. (τονίζουμε το ίσα-ίσα, προσοχή μην τους κάψουμε!)
Ο δεκάλογος του κεφτέ
1. Ο κεφτές θέλει καλό ζύμωμα. Μην τον λυπάστε, ευκαιρία να βγάλετε το άχτι σας.
2. Ο κεφτές θέλει ξεκούραση. Αφού του βγάλετε την πίστη στο ζύμωμα, αφήστε τον καημένο
τον κιμά να μείνει λίγο μόνος του, στην ησυχία του, να απορροφήσει όλα του τα
αρώματα.
3. Ο κεφτές θέλει πολύ ψωμί. Sorry guys, αλλά αν θέλετε υγιεινό και ελαφρύ φαγητό, το ξέρετε εξ’ αρχής ότι βρίσκεστε σε λάθος ανάρτηση.
4. Ο κεφτές θέλει ξύδι. Και το κρεμμύδι μαζί με τα υγρά του, μην τα φοβάστε τα πολλά
υγρά στον κεφτέ.
5. Ο κεφτές θέλει μπόλικο δυόσμο. Η γιαγιά μου έβαζε δυόσμο σε όλα τα βαριά φαγητά,
τα δροσίζει και τα ελαφραίνει.
6. Ο κεφτές θέλει baking powder. Όχι πολύ, μισό κουταλάκι. Είναι το πιο καλοφυλαγμένο μυστικό μαγειρικής της γιαγιάς Σύλβας. Και όχι μόνο ο κεφτές. Μισό κουταλάκι baking powder στη μπεσαμέλ κάνει θαύματα.
7. Ο κεφτές θέλει επίβλεψη στο τηγάνι. Άμα τον αφήσεις μόνο του στο τηγάνι πολύ ώρα, την έβαψες. Λίγο νωρίτερα να τον βγάλεις, θα είναι άψητος. Λίγο αργότερα και έγινε κοτρώνα.
8. Ο κεφτές θέλει επίβλεψη και μετά το τηγάνι. Άμα τον αφήσεις μόνο του θα σου τον φάνε. Όλους θα τους φάνε. Θα καούνε μεν, αλλά θα τους φάνε.
9. Ο κεφτές θέλει πατάτα τηγανιτή. Και τζατζίκι. Και μια πλούσια χωριάτικη σαλάτα. Και ψωμί για βουτιές. Και μια παγωμένη μπύρα.
10. Ο κεφτές θέλει καλή παρέα και δεν θέλει τύψεις.


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Scroll to Top