Υλικά
– 1 μικρό λάχανο ή μισό μεγάλο λάχανο χοντροκομμένο
– Μισό φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
– 1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
– 1 μεγάλο πράσο σε ροδέλες
– 1 μεγάλο καρότο τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
– 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
– 1 κ.γλ. πελτέ ντομάτας
– 200 γρ. χυμό ντομάτας
– 1 μικρή ώριμη ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
– 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
– Αλάτι
– πιπέρι
– 2 πρέζες κύμινο
– 1 χούφτα άνηθο ψιλοκομμένο
– Λίγος δυόσμος ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
– Νερό
– Λίγο λεμόνι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Στο ελαιόλαδο σωτάρουμε τα κρεμμύδια και το πράσο.
Μόλις γυαλίσουν προσθέτουμε το λάχανο και ανακατεύουμε.
Μόλις μαραθεί, προσθέτουμε το καρότο.
Ρίχνουμε το ρύζι να λαδωθεί.
Στη συνέχεια τρίβουμε λίγο τον πελτέ στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το χυμό ντομάτας.
Ανακατεύουμε και βάζουμε και την τριμμένη ντομάτα.
Συμπληρώνουμε με 2 φλιτζάνια νερό.
Βάζουμε κύμινο, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε περίπου μισή ώρα μέχρι να μαλακώσει το λάχανο και να μαγειρευτεί το ρύζι.
Ενδιάμεσα ελέγχουμε μήπως έχει πιει το νερό και πρέπει να συμπληρώσουμε λίγο.
Στα τελευταία 5 λεπτά ρίχνουμε και τον άνηθο και το δυόσμο.
Αποσύρουμε το φαγητό όσο ακόμα έχει λίγο ζουμάκι και το αφήνουμε 5 λεπτά στην άκρη να χυλώσει όμορφα.
Σερβίρουμε και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο λεμόνι και έξτρα φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλή όρεξη!
Η Συνταγή είναι από Αικατερίνη Παπαδοπούλου – “Μαγειρικη”