Υλικά
– 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού
– 2 μεγάλα ασπράδια αυγών
– 1 1/3 φλιτζάνι μέλι
– 1 πρέζα αλάτι
– 1/4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
– 1 3/16 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
– 3 φλιτζάνια καβουρδισμένα αμύγδαλα
– 1 φλιτζάνι ψητά φιστίκια
– 2 φύλλα χαρτιού γκοφρέτας (8×10 ιντσών).
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 175°C (350°F).
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές.
Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μέλι σε μέτρια φωτιά μέχρι να φτάσει στους 115°C (240°F) σε ένα θερμόμετρο καραμέλας.
Ρίξτε σταδιακά το ζεστό μέλι στα ασπράδια των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενωθούν καλά.
Προσθέστε το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι, το εκχύλισμα βανίλιας και τη ζάχαρη.
Διπλώνουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και τα φιστίκια Αιγίνης μέχρι να μοιραστούν ομοιόμορφα.
Απλώνουμε το μείγμα σε χαρτί γκοφρέτας, σκεπάζοντάς το ομοιόμορφα και πιέζοντάς το σταθερά προς τα κάτω.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 12-15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά οι άκρες.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν κόψουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Απολαύστε το λαχταριστό ιταλικό γλυκάκι με ξηρούς καρπούς και μαντολάτο!