Η Συνταγή είναι από Spiridoulla Boubouli – “Γλυκες συνταγες”.
Υλικά
3 φλ.τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλ.τσαγιού ζάχαρη
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Χυμό και ξύσμα από δύο μανταρίνια
1/2 φλ.τσαγιού μπράντυ
1 κοφτό κ.γ. σόδα
3 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρύφαλλο
1800 γρ. αλεύρι
250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
2 φακελάκια μπέικιν
Για το σιρόπι
5 ποτήρια νερό
6 κ.σ. μέλι
4 ποτήρια ζάχαρη
Για τη διακόσμηση
καρύδι τριμμένο
μέλι
Εκτέλεση
Σε μια λεκανίτσα χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη. Έπειτα προσθέτουμε το χυμό,το ξύσμα,την κανέλα,το γαρύφαλλο,το μπράντυ στο οποίο έχουμε διάλυσει τη σόδα και τέλος σταδιακά το αλεύρι το οποίο έχουμε κοσκινίσει και ανακατέψει με το μπέικιν και το σιμιγδάλι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι ούτως ώστε να μην κολλάει η ζύμη μας στα τοιχώματα της λεκανίτσας. Αφήνουμε τη ζύμη μας “ν’αναπαυθεί” για τουλάχιστον 1ώρα. Τότε πλάθουμε τα μελομακάρονα στο σχήμα που θέλουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να “ροδίσουν”. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και αφαιρούμε τον αφρό. Αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Πρέπει να είναι κρύο το σιρόπι και ζεστά τα μελομακάρονα. Μόλις σιροπιάσουμε και διακοσμήσουμε τα μελομακάρονα με το καρύδι τ’αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο και προσθέτουμε το μέλι από πάνω.
Καλή επιτυχία!!!