Υλικά!!!
1 κιλό σπαλομίτα
1800 gr μικρά κρεμμυδάκια
5 σκελίδες σκόρδο
200 gr ελαιόλαδο
1 κσ γεμάτη πελτέ
150 gr συμπυκνωμένο χυμό ντομάτες
20 gr καλό ξύδι
200 gr κόκκινο κρασί
1 κσ καστανή ζάχαρη
2 φύλλα δάφνης – δενδρολίβανο
4 ΤΕΜ γαρυφαλλάκια
1 ξύλο κανέλας μικρο -4 τεμ μπαχάρι .
Αλεύρι, αλάτι ,πιπέρι .
Εκτέλεση!!!
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια
να είναι στεγνά ,τους ρίχνουμε τη μισή ζάχαρη, λίγο αλατάκι και λίγο πιπεράκι ,και μια κσ αλεύρι
Τα ανακατεύουμε βάζουμε σε τηγάνι το μισό λάδι τα περνάμε να γλυκάνουν …τα σβήνουμε με το μισό κρασί και το μισό ξύδι.
Τα μεταφέρουμε σε μπολ και τα αφήνουμε
Κόβουμε κομμάτια πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας το αλατοπιπερώνουμε,- το αλευρώνουμε- ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι-
σοτάρουμε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα- το σβήνουμε με το υπόλοιπο κρασί -και το υπόλοιπο ξύδι -το μεταφέρουμε σε κατσαρόλα ( εγώ το βάζω σε χύτρα ) ένα ένα τα κομμάτια χωρίς να βγάλουμε από το τηγάνι το ζουμί.. ρίχνουμε το φύλλο Δάφνης τα μπαχαρικά το σκόρδο ,την ζάχαρη το πελτέ,
Τον χυμό , 200 gr νερό .. δοκιμάζουμε αν θέλει λίγη ζάχαρη ακόμη αλάτι ,και ρίχνουμε πάνω από το κρέας
Κλείνουμε και το μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει αρκετά το χρόνο του κανονίζει ο καθένας μόνος του. Αναλόγως που θα μαγειρευτεί.. μόλις μαλακώσει το βάζουμε χωρίς το ζουμί στη γάστρα η ταψί.. βάζουμε μέσα τα κρεμμυδάκια τα κλείνουμε για ένα δεκάλεπτο τέταρτο σε χαμηλή φωτιά και μετά ρίχνουμε ζουμί και κρεμμύδια πάνω απο το κρέας ,τα τελειώνουμε στο φούρνο μέχρι να μελώσουν.. διαδικασία Ναι το αποτέλεσμα όμως μας δικαιώνει..
Η Συνταγή είναι από Νικολαος Ελενη Βουκελατος – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.