Η Συνταγή είναι από Noni Zinonos – “ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!!!”.
Υλικά!!!
1 κιλό κιμά χοιρινό
3-4 πατάτες (ανάλογα του μεγέθους τους
1 σχετικά μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
δυόσμο ξερό ή φρέσκο
πιπέρι μαύρο
κανέλα
αλάτι χοντρό
3-4 κουταλιές σ. καπήρα αλεσμένη ή 1 χοντρή φέτα ψωμί μπαγιάτικο ή και τα δύο με μειωμένη ποσότητα
2-3 κ. σ. κόρν φλάουερ
1-2 αυγά
1 πώμα της μπουκάλας κονιάκ
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο
2-3 κ. σ. γάλα
ηλιανθέλαιο ή φυστικέλαιο ή σπορέλαιο
Εκτέλεση!!!
Για ένα κιλό κιμά χοιρινό, τρίβω 3-4 πατάτες (ανάλογα του μεγέθους τους (στην πορεία θα αποφασίσετε πώς τους προτιμάτε, με περισσότερο κιμά ή περισσότερη πατάτα), παλιά τις στράγγιζα, τώρα δεν τις στραγγίζω, ψιλοκόβω η τρίβω στον τρίφτη 1 σχετικά μεγάλο κρεμμύδι, τρίβω 1 σκελίδα σκόρδο, μαϊντανό ψιλοκομμένο, δυόσμο ξερό ή φρέσκο ανάλογα τι έχουμε, πιπέρι μαύρο, κανέλα, αλάτι χοντρό θαλάσσης βάζω εγώ, 3-4 κουταλιές σ. καπήρα αλεσμένη, αν έχω ψωμί μπαγιάτικο βάζω 1 χοντρή φέτα ψωμιού και παραλείπω την καπήρα, ή μπορεί να βάλω και από τα δύο, απλά αυξομειώνω τις ποσότητες, 2-3 κ. σ. κόρν φλάουερ, 1-2 αυγά, 1 πώμα της μπουκάλας κονιάκ, 1-2 κ. σ. ελαιόλαδο και 2-3 κ. σ. γάλα.
Ζυμώνω να ανακατωθούν καλά τα υλικά. Αν με παίρνει ο χρόνος βάζω στο ψυγείο 1/2 – 1 ώρα, αλλιώς πλάθω αμέσως και τηγανίζω σε ηλιανθέλαιο, φυστικέλαιο, σπορέλαιο ανάλογα τι χρησιμοποιώ συνήθως για τηγάνισμα.
Σημ. : όσον αφορά το ψωμί, αν έχω χρόνο να αφήσω το μείγμα να καθίσει για λίγο, βάζω και την κόρα μέσα σε κομματάκια μικρά και ενώ πλάθω τους κεφτέδες αφού ήδη έχει φουσκώσει, τους λυώνω εύκολα με το χέρι.
Επίσης αν δω ότι έχουν κατεβάσει πολλά ζουμιά οι πατάτες, προσθέτω ακόμα λίγη καπήρα και παράλληλα την ώρα που τους πλάθω, βάζω το μείγμα μου τμηματικά, μέσα σε τρυπητό για να στραγγίζει λίγο και μετά τους πλάθω. Δεν το βάζω όλο εξ αρχής, γιατί θα στραγγίσει πολύ μέχρι να φτιάξω τους τελευταίους.
Αυτάαααα!!!!