Απολαύστε τα πιο νόστιμα μελομακάρονα που έχετε δοκιμάσει ποτέ με αυτήν την εύκολη συνταγή! 🥞😋
Υλικά
– 31/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 1/2 κούπα σιμιγδάλι
– 1/2 κούπα ζάχαρη
– 11/2 κούπα ελαιόλαδο
– 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
– 1 κ.γ μπέικιν
– 2 βανίλιες
– 1 κ.γ ξύσμα πορτοκαλιού
– 1 κ.γ κανέλα σκόνη
– 1 κ.σ κακάο
– 1/2 κ.γ γαρίφαλο σκόνη
– 1/2 κ.γ σόδα
σιρόπι
– 2 κούπες ζάχαρη
– 1 κούπα μέλι
– 2-3 ολόκληρα γαρίφαλα
– 1/2 κ.γ γαρίφαλο σκόνη
– 2 ξυλάκια κανέλας
– φλούδα ενός πορτοκαλιού
– 1 κ.γ χυμό λεμονιού
– 2 κούπες νερό
γαρνίρισμα
2 κ.σ καρύδια τριμμένα
Εκτέλεση
Προετοιμάστε πρώτα το σιρόπι.
Σε μια κατσαρόλα, ανακατεύετε τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι, τη φλούδα πορτοκαλιού, τα γαρίφαλα και την κανέλα. Αφήστε το να βράσει και στη συνέχεια μειώστε τη φωτιά και αφήστε το να βράσει για 10 λεπτά.
Αφαιρέστε το σιρόπι από τη φωτιά και προσθέστε τον χυμό λεμονιού. Αφήστε το να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσετε.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη σόδα, την κανέλα, το κακάο, το γαρίφαλο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Προσθέτετε τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο και τις βανίλιες και ανακατεύετε μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη.
Πλάθετε τη ζύμη σε σχήμα μελομακάρονου και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Ψήστε τα μελομακάρονα στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να γίνουν χρυσαφί.
Όταν τα μελομακάρονα είναι έτοιμα, βγάλτε τα από το φούρνο και βουτήξτε τα στο κρύο σιρόπι για 10-15 δευτερόλεπτα.
Στραγγίστε τα μελομακάρονα και πασπαλίστε τα με τα καρύδια και το μείγμα κανέλας-γαρίφαλου.
Καλή όρεξη!