Μπακαλιάρος με σκορδαλιά - Cook For All
Μπακαλιάρος με σκορδαλιά

Μπακαλιάρος με σκορδαλιά

Υλικά

– 1 μπακαλιάρο παστό με κόκκαλο ( Ισλανδίας και όχι υγράλατο Νορβηγίας)
– καλαμποκέλαιο
Για το κουρκούτι:
– 2 φλυτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 1 φλυτζ. νερό ή μπύρα (ή μισό νερό-μισό μπύρα)
– 1 αυγό
– λίγο αλάτι
Για την σκορδαλιά πατάτας:
– 5-6 μέτριες πατάτες
– 3-4 σκελίδες σκόρδο (ή περισσότερο ανάλογα με το γούστο σας)
– ελαιόλαδο
– ξύδι
– αλάτι

 

Εκτέλεση

Από τη προηγούμενη μέρα πλένουμε πολύ καλά τον μπακαλιάρο και τον βάζουμε σε μεγάλο μπολ με μπόλικο κρύο νερό μέσα στο ψυγείο.
Μετά από 4 ώρες που θα έχει μαλακώσει λίγο, τον καθαρίζουμε από τα λέπια (δεν βγάζουμε ούτε τα κόκαλα ούτε την πέτσα), τον πλένουμε πάλι πολύ καλά και μετά με ένα ψαλίδι της κουζίνας αφαιρούμε την ουρά και τα πτερύγια. Τον κόβουμε τότε και σε κομμάτια και τον βάζουμε πάλι σε νερό μέσα σε μπολ με καπάκι στο ψυγείο. Μέχρι να τον μαγειρέψουμε αλλάζουμε το νερό 3-4 φορές, ώστε να ξαλμυρίσει αλλά όχι περισσότερο γιατί γίνεται άνοστος.
Την επόμενη μέρα φτιάχνουμε το κουρκούτι ανακατεύοντας το νερό, λίγο αλάτι, το αυγό ελαφρά χτυπημένο και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας καλά, μέχρι να πετύχουμε έναν σχετικά πηχτό χυλό.
Στραγγίζουμε καλά τον μπακαλιάρο, τον αλευρώνουμε καλά και τον προσθέτουμε στο κουρκούτι.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε καλά το λάδι και τηγανίζουμε τα κομμάτια του ψαριού λίγα-λίγα μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές.
ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ:
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό να βράσει, καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τις ρίχνουμε να βράσουν.
Μόλις μαλακώσουν αρκετά τις βγάζουμε από τη φωτιά τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε με το πιρούνι.
Βράζουμε τα σκόρδα σε λίγο νεράκι που βράζει να βράσουν για 1 λεπτό.
Τα βγάζουμε και τα πολτοποιούμε με το ειδικό εξάρτημα.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τις πατάτες, το ανάλογο αλάτι και όσο ξύδι και ελαιόλαδο θέλουμε ( 1 κ.σ. ξύδι και 2-3 κ.σ. λάδι περίπου).
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.. !!!!!



Η Συνταγή είναι από Τι Θα Φάμε Σήμερα Μα ΝΟΥΛΑ – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

 


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Scroll to Top