Υλικά
για 120-140 τμχ.
– δύο βάζα Αμπελόφυλλα Που παίρνω από την λαϊκή Τα Αμπελόφυλλα
– 4 κρεμμύδια κόκκινα ξερά Μεγάλα η 6 Μεσαία ψιλοκομμένα στο χέρι
– 4-7 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια Ανάλογα τα ματσάκια Ειδικά τώρα που το κάθε ματσάκι έχει 4 κρεμμυδάκια θα χρειαστείτε σίγουρα 7 ματσάκια ψιλοκομμένα Χρησιμοποιούμε και το άσπρο και το πράσινο μέρος
– 2 -4 ματσάκια άνηθο Και εδώ Ανάλογα το ματσάκι ισχύει ότι γράφω και για τα κρεμμυδάκια (δεν πετάμε τα κοτσάνια)
– 3 ματσάκια φρέσκο δυόσμο( ή 6 κ.σ. ξερο )
– 2 ποτήρια ρύζι Καρολίνα και εδώ Ανάλογα το ποτήρι αυτό που χρησιμοποιώ εγώ είναι 200 ml
– 2 ποτήρια=400 ml Εγώ επειδή μου αρέσει να είναι πολύ λαδερό βάζω 500ml ελαιόλαδο(1 για τη γεμιση και 1 για το βράσιμο)
– αλάτι
– πιπέρι
– χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια (για τη Γεμιση )+1 μόνο χυμό για το βράσιμο
– 120-140 αμπελόφυλλα φρέσκα ή 2 βάζα (Σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε μικρότερη ποσότητα ακριβώς τα μισά )
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και αφού ανακατέψουμε καλά σκεπάζουμε και αφήνουμε για 12 ώρες στο ψυγείο.
Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια,βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας τα κοτσάνια που κρατήσαμε και τοποθετούμε από πάνω σε σφιχτές στρώσεις τα ντολμαδάκια, με το γνωστό τρόπο.Αν έχετε το Δικτυωτό καλαθάκι από τις παλιές Χύτρες TEFAL στρώστε τα εκεί μέσα Και βάλτε το σε μία κατσαρόλα που μπορεί να το χωρέσει. Προσθέτουμε τα υγρά που έχει αφήσει η γέμιση, αλάτι, το 2ο ποτήρι ελαιόλαδο και το χυμό από ένα λεμόνι σκεπάζουμε με πιάτο από πάνω και ρίχνουμε ζεστό νερό ή Ζωμό (Πού μπορείτε να κάνετε Από Μερικά κοτσάνια του άνηθου, του δυόσμου, Υπολείμματα από Τα φρέσκα κρεμμυδάκια το πράσινο μέρος, 1 κρεμμύδι ολόκληρο. Ξύσμα από 1 λεμόνι και Μισό λεμόνι τον χυμό του, αλάτι, πιπέρι, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Και έτσι το αποτέλεσμα γίνεται ακόμα καλύτερο), μέχρι λίγο πιο κάτω από το πιάτο που σκεπάζει τα ντολμαδάκια ή το Βάρος πού βάζετε αν βάζετε και τα δύο βοηθούν ώστε τα ντολμαδάκια να μην μετακινηθούν να μείνουν σφιχτά και να μη βγουν τα ρύζια έξω. και Σιγοβράζουμε για περίπου μία ώρα.