Ντολμαδάκια γιαλατζί - Cook For All
Ντολμαδάκια γιαλατζί

Ντολμαδάκια γιαλατζί

Η Συνταγή είναι από Νασια τσουραπακη-κιαχτυπη – “ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΈΣ 🎂🍒🍅🍆🍋ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ 🥑🥕🍄ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ!🥕🍑🍐🍕🍟”.

Υλικά

(για 50 κομμάτια)
50 αμπελόφυλλα
1/2 κλ ρύζι Καρολίνα
1 ξερό κρεμμύδι
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνιθο
6 φύλλα φρέσκο δυόσμο
1.1/2 ποτήρι ελαιόλαδο.
Αλάτι και πιπέρι
2 λεμόνια
Έξτρα αμπελόφυλλα για να στρώσουμε στο ταψί μας.

Εκτέλεση

Αφού μαζέψαμε τα αμπελόφυλλα και τα πλύναμε με νερό και ξύδι βάζουμε την κατσαρόλα μας με μπόλικο νερό να βράσει. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε παγωμένο νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό βουτάμε λίγα λίγα τα αμπελόφυλλα για να τα ζεματισουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βυθίζουμε στο παγωμένο νερό. Αυτό το κάνουμε για να διατηρήσουμε όσο γίνετε το πράσινο χρώμα τους. Ανοίγουμε ένα ένα τα φύλλα και τα αφήνουμε στο τρυπητό να στραγγίσουν.
Στο τηγάνι βάζουμε μισό ποτήρι λάδι να ζεσταθεί ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το προσθέτουμε στο λάδι μαζί με το άσπρο μέρος τω φρέσκων κρεμμυδιών. Τα μαραίνουμε για λίγο και προσθέτουμε το ρύζι αφού το έχουμε πλύνει. Το ανακατεύουμε και τραβάμε το τηγάνι από την φωτιά προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα πράσινα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον δυόσμο αλάτι και πιπέρι και ένα ποτήρι νερό. Αφήνουμε το μείγμα μας για 5 λεπτά.
Στο ταψί μας ή σε πυρέξ στρώνουμε μερικά φύλλα, παίρνουμε ένα ένα από τα φύλλα μας βάζουμε μια κουταλιά από το μείγμα μας διπλώνουμε τις άκρες και τυλίγουμε σφιχτά. Φροντίζουμε να βάλουμε τα σαρμαθακια μας το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς να αφήσουμε κενό. Όταν είναι όλα έτοιμα τα σκεπάζουμε με νερό προσθέτουμε 1 ποτήρι λάδι και το χυμό ενός λεμονιού. Αν έχει καπάκι το ταψί μας τα σκεπάζουμε αν όχι τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Τα ψήνουμε στους 180 για 1 ώρα. Ανοίγουμε τα δοκιμάζουμε να έχει βράσει το ρύζι αν όχι τα αφή νούμερο για λίγο ακόμη. Αφήστε τα να κρυώσουν μέσα στο ταψί και απολαύστε τα ζεστά αλλά και κρύα.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Scroll to Top