Υλικά
– 500 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
– 300 γρ. αραβοσιτέλαιο
– 1 κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα, χοντροκομμένα
– 4 βανίλιες
– 1 κούπα άχνη κοσκινισμένη
– 1 σφηνάκι γεμάτο ούζο ή τσίπουρο ή λικέρ μαστίχας
– 1 κουταλάκι γεμάτο σόδα
– 1 1/2-2 κιλά μαλακό αλεύρι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε με το χέρι ή κουτάλι το βούτυρο να μαλακώσει.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι, ανακατεύοντας με σύρμα να γίνουν ένα μείγμα (εγώ τα χτυπάω στο μίξερ).
Προσθέτουμε τις βανίλιες, τη σόδα διαλυμένη σε λίγο νερό, το ούζο ή το τσίπουρο, τη ζάχαρη, το αλεύρι (όσο πάρει να γίνει ζύμη μαλακή κι αφράτη)
Και τέλος, ανακατεύουμε στη ζύμη τα αμύγδαλα.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε λαμαρίνα.
Πλάθουμε κουραμπιέδες και τους αραδιάζουμε σε λίγη απόσταση.
Σε κάθε κουραμπιέ κάνω μια λακουβίτσα και καρφώνω ένα γαριφαλλάκι, για έξτρα άρωμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών, στο 2ο ράφι, το πολύ 20 λεπτά. Αφού ψηθούν μπορώ να τα ψεκάσω με ανθόνερο για να κολλήσει η άχνη καλύτερα.
Πασπαλίστε τους με άφθονη κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη.
Καλύψτε με μεμβράνη για να διατηρηθούν τραγανοί.
Η Συνταγή είναι από Ρούλα Καλιφατίδου – “Ρεας γευσεις!”.