Γαλακτομπούρεκο - Cook For All
Γαλακτομπούρεκο

Γαλακτομπούρεκο

Υλικά

Για το σιρόπι
800 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
450 γρ. νερό
1 στικ κανέλα
φλούδα, από 1 λεμόνι
75 γρ. μέλι
Για την κρέμα
4 αυγά, μεσαία
200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
500 γρ. γάλα πλήρες
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
170 γρ. σιμιγδάλι
100 γρ. βούτυρο
220 γρ. βούτυρο, λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
450 γρ. φύλλα κρούστας κίτρινα για γλυκά

Εκτέλεση

Ετοιμάστε το σιρόπι βράζοντας 800 γρ. ζάχαρη, 450 γρ. νερό, 1 στικ κανέλα, φλούδα από 1 λεμόνι και 75 γρ. μέλι σε μια κατσαρόλα. Σιγοβράζετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και στη συνέχεια αφήστε να κρυώσει.

Για την κρέμα, ανακατέψτε 4 αυγά, 200 γρ. ζάχαρη, 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, 500 γρ. γάλα πλήρες, μια πρέζα αλάτι, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας και 170 γρ. σιμιγδάλι.

Βράστε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Αφαιρέστε από τη φωτιά και ανακατέψτε 100 γρ. βούτυρο.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Αλείψτε ένα ταψί με λιωμένο βούτυρο και τοποθετήστε 450 γρ. φύλλα κρούστας, αλείφοντας κάθε φύλλο με βούτυρο.

Ρίξτε την κρέμα πάνω στα φύλλα και τοποθετήστε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω, αλείφοντας και αυτά με βούτυρο.

Κόψτε ελαφρώς την επιφάνεια των φύλλων και ψήστε στους 180°C για περίπου 45-50 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.

Αφού ψηθεί, ρίξτε το κρυωμένο σιρόπι πάνω στο ζεστό γλυκό και αφήστε το να απορροφηθεί.

Αφήστε το να κρυώσει πριν το κόψετε σε μερίδες και το σερβίρετε. Καλή απόλαυση!

Η Συνταγή είναι από Kiki Maxairidou, Ομάδας “ΣΥΝΤΑΓΕΣ, εύκολες, γρήγορες και νόστιμες…Irini Patiloudi.”. (όσο αφορά τα υλικά)

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Scroll to Top