Υλικά
– Περγαμόντα. Η φλούδες βγήκαν 1,25 κιλά
– 1.8 κιλά ζάχαρη
– 1,8 λίτρα νερό
– Χυμός από 1-2 λεμόνια
Εκτέλεση
Πλένουμε και τρίβουμε τα περγαμόντα στο ψιλό μέρος του τρίφτη
Κόβουμε τις κορυφές και χαράσσουμε στη μέση ή στα 4 κομμάτια ,ανάλογα το μέγεθος, και τα ξεφλουδίζουμε με προσοχή.
Κάνουμε ρολάκια τις φλούδες ή σε μεγάλα κομμάτια και τα περνάμε σε ξύλο για σουβλάκια
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και τα αφήνουμε να βράσουν 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά για να μαλακώσουν
Μόλις περάσει το μισάωρο τραβάμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά στραγγίζουμε και ξεπλένουμε τα περγαμόντα σε σουρωτήρι .
Βγάζουμε τα κομμάτια από τα ξυλάκια τα πιέζουμε λίγο να στραγγίσουν και τ αφήνουμε στο σουρωτήρι .
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη για 5-6 λεπτά.
Ρίχνουμε τα στραγγισμένα περγαμόντα μέσα στο σιρόπι και τ αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά σε μέτριας έντασης θερμοκρασία.
Κλείνουμε το μάτι και το αφήνουμε για 24 ώρες
Την επόμενη ξανά βράζουμε πάλι σε δυνατή φωτιά το γλυκό μας ,ώσπου να δέσει το σιρόπι.
Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το χυμό από τα λεμόνια, αφήνουμε να πάρει τρεις με τέσσερις βράσεις και σβήνουμε το μάτι. Όταν σταματήσει να κοχλάζει το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα τα κλείνουμε καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν