Υβριστόν με λευκή σάλτσα και καραμελωμένο πράσο - Cook For All
Υβριστόν με λευκή σάλτσα και καραμελωμένο πράσο

Υβριστόν με λευκή σάλτσα και καραμελωμένο πράσο

Ποντιακά ζυμαρικά Εβριστόν ή Υβριστόν. Το έβριστον είναι ένα παραδοσιακό ποντιακό ζυμαρικό (σαν χυλοπίτες), το οποίο συνήθιζαν να φτιάχνουν και να καταναλώνουν, κυρίως του χειμερινούς μήνες. Λόγω του κρύου που επικρατούσε, καθώς και της υγρασίας, τα φρέσκα ζυμαρικά δεν μπορούσαν να στεγνώσουν σωστά, με αποτέλεσμα να χαλάνε.
Αντιθέτως, τα ζυμαρικά τα οποία έχουν ψηθεί ελάχιστα στον φούρνο δεν χαλάνε και μπορούσαν να διατηρηθούν πολλούς μήνες. Έτσι, δημιουργήθηκε η ανάγκη για προψημένα ζυμαρικά, τα οποία προετοίμαζαν σε μεγάλες ποσότητες ήδη από τον Αύγουστο και τα διατηρούσαν αποθηκευμένα.
Μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα με παραδοσιακά προιόντα ή να χρησιμοποιήσετε χυλοπίτες.
Θα τα συνοδέψουμε με μια γρήγορη δροσερή λευκή σάλτσα γιαουρτιού(το γιαούρτι το αγαπάμε οι Πόντιοι) και από πάνω θα γαρνίρουμε με καραμελωμένο πράσο.
Γκουρμεδιά του Πόντου!

Υλικά

500γρ. Υβριστόν
1 κ.γ. αλάτι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φλιτζ. γιαούρτι στραγγιστό ή κατσικίσιο
1 κ.σ. μαγιονέζα light
1 κ.σ. cottage
1 κ.γ. ελαιόλαδο ή αγουρέλαιο
1 πρέζα αλάτι
1/3 σκόνη σκόρδο (προαιρετικά)
1 σκελ. Πράσο ψιλοκομμένη
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το πράσο μας και το σοτάρουμε στο λιωμένο βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσει και να πάρει το χρώμα που αγαπάμε,μερικοί το θέλουν σκούρο σκούρο .Αδειάζουμε σε μπολάκι.
Σε μια κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό ρίχνουμε τα ζυμαρικά μας και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες (εγώ ήθελα 6-7 λεπτά).
Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με το ελαιόλαδο για να τα φέρουμε μια γυροβολιά να πάρουν γεύση και να μην κολλήσουν.
Σε ένα μπολ χτυπάμε όλα τα υλικά της σάλτσας με μίξερ και είμαστε έτοιμοι.
Σερβίρουμε με σάλτσα από πάνω και τελειώνουμε με αγαπημένο πράσο! (Ναι μπορείτε να τρίψετε και φέτα ή κεφαλοτύρι)



Η Συνταγή είναι από Leonidas Tarenidis – “Μαγειρικές Απολαύσεις”.


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Scroll to Top