Αυτό το γλυκάκι είναι αφοπλιστικά απλό κι ωραίο! Το ανακάλυψα πριν αρκετά χρόνια στο διαδίκτυο , συγχωρέστε με που δε θυμάμαι ακριβώς την πηγή , όμως με εντυπωσίασε η εύκολη κατασκευή του αλλά και η πρωτοτυπία του! είναι ένα δροσερό κι ελαφρύ γλυκό που κερδίζει πάντα τις εντυπώσεις , αρέσει σε όλους , είναι ιδανικό μετά από ένα “βαρύ” γεύμα γιατί είναι δροσερό και εύπεπτο και τέλος είναι ο συνδυασμός της κανέλας που περιέχει το σιρόπι του μαζί με το άρωμα του πορτοκαλιού που το κάνουν απολαυστικό! Δείτε το :
Υλικά
(για ένα σκέυος 35 x 25) :
– 15 σταρένιες φρυγανιές (περίπου)
Για το σιρόπι :
– 380 ml νερό (περίπου 2 κούπες γεμάτες)
– 300 γρ. ζάχαρη (περίπου 1 1/2 κούπα)
– 1 κ.γλ. κανέλα (και άλλα μπαχαρικά αν προτιμάτε)
Για την κρέμα βανίλιας :
– 2 φακελάκια άνθος αραβοσίτου βανίλια
– 1300 ml φρέσκο γάλα
– 5 κ.σ. ζάχαρη
Για την κρέμα πορτοκάλι :
– 2 φακελάκια άνθος αραβοσίτου με άρωμα πορτοκάλι
– 1300 ml φρεσκοστιμένο χυμό πορτοκάλι
– 6 κ.σ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Στρώνουμε τις φρυγανιές στο πυρέξ και βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 2-3 λεπτά.
Σιροπιάζουμε αμέσως τις φρυγανιές και περιμένουμε να το απορροφήσουν!
Ετοιμάζουμε την κρέμα βανίλιας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και την απλώνουμε με προσοχή πάνω από τις φρυγανιές.
Μέχρι να κρυώσει λίγο , στίβουμε τα πορτοκάλια για να ετοιμάσουμε την κρέμα πορτοκαλιού.
Αδειάζουμε το χυμό (περασμένο από σουρωτήρι) σε μια κατσαρόλα μαζί με το περιεγχόμενο των φακέλων και τη ζάχαρη και το βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να διαλυθούν τα υλικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δούμε το μίγμα να ζεσταίνεται και να αρχίσει να πήζει.
Ανακατεύουμε διαρκώς και όταν η κρέμα “δέσει” αποσύρουμε αμέσως απο την εστία! (δεν την αδειάζουμε αμέσως στο γλυκό αλλά την ανακατεύουμε από καιρού σε καιρό για να μην κάνει πέτσα).
Όταν η κρέμα βανίλιας έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου κι έχει σταθεροποιηθεί , με προσοχή αδειάζουμε λίγη-λίγη την κρέμα πορτοκαλιού από πάνω.
Απλώνεται και στρώνει τέλεια από μόνη της , δε χρειάζεται βοήθεια με σπάτουλα….
Τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει (καλύτερα για μια νύχτα) , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!
Καλή επιτυχία!
Η Συνταγή είναι από George Kiriakis – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.