Υλικά
– 500 γρ βουτυρο ή μαργαρίνη
– 1/2 κιλό ζαχαρη
– 8 αυγα
– 1 ποτηρι γαλα
– 2 κουτ του γλυκου αμμωνια
– 1 κουτ.κοφτο σοδα
– 2 κιλα αλευρι γ.ο.χ.
– 1 φακελακι μπεικιν
– κροκο αυγου για το αλειμμα
Εκτέλεση
Χτυπηστε την ζαχαρη με το βουτυρο στο μιξερ να αφρατεψει.
Προσθεστε τους κροκους και χτυπηστε τ ασπραδια χωριστα μαρεγκα.
Ριξτε την αμμωνια μεσα στο γαλα και ανακατεψτε τη να διαλυθει τελειως.
Ριξτε στο μειγμα του βουτυρου τα υπολοιπα υλικα και τέλος λιγο λιγο το αλευρι εναλλαξ με το γαλα.
Ζυμωστε ώσπου να πετυχετε μια ζυμη λεια και ελαστικη που να μην κολλαει στα χερια
Αλειψτε με το κροκαδι ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο για 25 λεπτα στους 180..
το σχήμα το βγάζω με την παραδοσιακή παλια μηχανη που είχαν οι γιαγιαδες μας.
Η Συνταγή είναι από Ειρήνη Σταματέλλη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.