Πασχαλινά γιαννιώτικα κουλουράκια αμμωνίας - Cook For All
Πασχαλινά γιαννιώτικα κουλουράκια αμμωνίας

Πασχαλινά γιαννιώτικα κουλουράκια αμμωνίας

Υλικά

(1 δόση = 50 κουλούρια)
 250 γραμμάρια βούτυρο πρόβειο ή αγελαδινό
 10 αυγά
 1 κούπα γάλα
 1 φακελάκι μαγειρική αμμωνία (30gr.)
 2 κούπες ζάχαρη
 1.200 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
 5 βανίλιες (15gr.)
 μισή κούπα ελαιόλαδο για τα ταψιά
Εγώ βαζω λαδόκολλα

 

Εκτέλεση

• Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο δοχείο ή λεκάνη.
• Χωρίζουμε προσεκτικά τα ασπράδια από τους κρόκους και τα τοποθετούμε σε δυο ξεχωριστά βαθιά δοχεία.
• Χτυπάμε για 5 λεπτά περίπου τα ασπράδια με το μίξερ ή με το σύρμα για αυγά ή με ένα πιρούνι ώστε να σχηματιστεί μια αφράτη μαρέγκα.
• Στο δοχείο με τους κρόκους προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε για 5 λεπτά.
• Ανακατεύουμε το αλεύρι με τις βανίλιες.
• Στη λεκάνη με το λιωμένο βούτυρο ρίχνουμε το μίγμα κρόκων-ζάχαρης και χτυπάμε για 2 λεπτά.
• Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε τη μαρέγκα από τα ασπράδια και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι.
• Διαλύουμε την αμμωνία στο γάλα και το προσθέτουμε στο μίγμα.
• Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι (με τις βανίλιες), ανακατεύοντας συνεχώς το μίγμα με ένα κουτάλι ή με το χέρι.
• Για να καταλάβουμε αν η ζύμη είναι έτοιμη κάνουμε το εξής:
• Λαδώνουμε ένα μεγάλο ρηχό ταψί, παίρνουμε με ένα κουτάλι της σούπας 1 γεμάτη κουταλιά από τη ζύμη και την τοποθετούμε στο ταψί. Αν η ζύμη στέκεται εκεί, χωρίς να απλώνει καθόλου στο ταψί, σημαίνει ότι είναι έτοιμη. Αν απλώνει-ρέει πρέπει να προσθέσουμε λίγο ακόμα αλεύρι στη ζύμη και να δοκιμάσουμε ξανά.
• Στο ταψί μιας συνηθισμένης οικιακής κουζίνας τοποθετούμε μόνο 12 κουταλιές ζύμης (3Χ4), σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους. Κι αυτό γιατί αυτά τα κουλούρια φουσκώνουν πραγματικά πολύ.
• Στη συνέχεια βουτάμε το δάχτυλό μας σε ένα μπολάκι με λάδι και ανοίγουμε μια τρύπα στο κέντρο κάθε κουταλιάς μίγματος, δίνοντάς του παράλληλα στρογγυλό σχήμα
• Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ο C και ψήνουμε για 10-15 λεπτά.για καλύτερο απότελεσμα αφήνουμε την ζύμη για 3 ώρες σε θέρμοκρασια δώματιου
🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣

 

Η Συνταγή είναι από κ. Katerina Kostanasiou-Tatsi – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Scroll to Top