Υλικά
– 1 1/2 κιλό σουπιές φιλεταρισμένες
– 2 κιλά κρεμμυδάκια για στιφάδο
– 2 γεμάτες κουτ.σούπ. πελτέ (έβαλα δικό μου σπιτικό)
– 3-4 δάφνες
– Αλατοπίπερο κατά βούληση
– 1 κουτ.γλυκ. ζάχαρη
– 1 κουτ.σούπ. πάπρικα γλυκειά
– 10-15 στρόγγυλα μαύρα πιπεράκια (μέσα σε τούλι για να μη σκορπίσουν στο φαγητό)
– 1 ποτηράκι παρθένο ελαιόλαδο
– 1 1/2 ποτήρι νερό
Εκτέλεση
Για μεγαλύτερη ευκολία στο ξεφλούδισμα των μικρών κρεμμυδιών, το προηγούμενο βράδυ τα βάζουμε μέσα σε μπωλ με νερό να τα σκεπάζει καλά.
Το επόμενο πρωί:
Ξεφλουδίζουμε τα κρεμμυδάκια προσεκτικά για να μη σπάσουν, πλένουμε καλά τα φιλετάκια από τις σουπιές και για αρχή βράζουμε λίγο τα κρεμμυδάκια, πετάμε το νερό τους το πρώτο, μετά βράζουμε λίγο τις σουπιές, πετάμε επίσης το πρώτο τους νερό και ξεκινάμε!
Βάζουμε κρεμμυδάκια και σουπιές, δάφνες, πιπεράκια μαύρα μέσα σε μικρό τούλι και λαδάκι στην κατσαρόλα, τα σωτάρουμε λίγο και προσεκτικά!
Προσθέτουμε τον πελτέ, τον “καίμε” στον πάτο της κατσαρόλας να μοσχοβολίσει, προσθέτουμε το νεράκι, αλατοπίπερο, τη ζάχαρη, την πάπρικα και μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα, χαμηλώνουμε την εστία στο μισό (εμένα που είναι ως 9, την έβαλα στο 4,5-5) και αφήνουμε να βράσει υπομονετικά και σιγά-σιγά, έως να μελώσει το φαγάκι μας και να μείνει με αυτήν την καταπληκτική παχύρευστη σαλτσούλα που βλέπετε!!!❤️❤️❤️.
Εμένα μου πήρε περίπου 1 1/2 ώρα! Καλή μας/σας όρεξη!!!
Η Συνταγή είναι από κ. Despina Kotsi – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.