Υλικά
– 500 γραμ. κιμά
– 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
– 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
– 2 καρότα τριμμένα
– 5 κλωνιά άνηθο ψιλοκομμένο
– 8 κλωνιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
– αλάτι
– πιπέρι
– 1/2 κούπα τσαγιού ελαιόλαδο
– 2 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι καρολίνα
– 1 αυγό
Κρέμα
– 4 κουταλιές σούπας βούτυρο
– 6 κουταλιές σούπας αλεύρι
– χυμό από 2 λεμόνια
– 2 κρόκους αυγών
– ζωμό από τους λαχανοντολμάδες
– αλάτι
Εκτέλεση
Κρέμα
Βάζουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο (προσοχή σε χαμηλή θερμοκρασία).
Ρίχνουμε το αλεύρι και με τον αυγοδάρτη ανακατεύουμε γρήγορα γρήγορα.
Ρίχνουμε το ζωμό από τους ντολμάδες κι αν πήξει πολύ αραιώνουμε η με λίγο νερό η λίγο αραιωμένο με νερό γάλα την θέλουμε ρευστή.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιών και τους 2 κρόκους αυγών ανακατεύοντας κι έτοιμη η σάλτσα αυγολέμονο.
Λαχανοντολμάδες
Παίρνουμε το λάχανο το κόβουμε γύρω γύρω από το κοτσάνι του και βγάζουμε με προσοχή τα φύλα του.
Σε βαθιά κατσαρόλα βράζουμε νερό βουτάμε για 2 λεπτά όλα τα φύλα να ζεματιστούν και να μαλακώσουν λίγο και τα αφήνουμε να κρυώσουν ετοιμάζοντας την γέμιση.
Σε ένα μπολ βάζουμε κιμά, αυγό, μαϊντανό, άνηθο, ρύζι, κρεμμυδάκια φρέσκα και ξερά, καρότα, αλατοπίπερο, λίγο νεράκι και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα πιάτο ρηχό ακουμπάμε το φύλο στην μέση βάζουμε μία κουταλιά της σούπας γέμιση και σκεπάζουμε από δεξιά μέχρι την μέση τις γέμισης, το ίδιο κι από την αριστερή πλευρά κλείνουμε και μετά τυλίγουμε σε ρολό.
Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα στην σειρά μέχρι να τελειώσουν.
Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο ρίχνουμε λίγο λάδι και 2 ποτήρια νερό και σιγοβράζουμε για 40 με 50 λεπτά.
Προσοχή να κοιτάμε να υπάρχει ζουμάκι γιατί θα το χρησιμοποιήσουμε στην κρέμα αυγολέμονο. Αν έχει σωθεί προσθέτουμε νερό.
Οταν ετοιμαστούν αφήνουμε να κρυώσουν τους βγάζουμε σε μία πιατέλα σουρώνουμε το ζωμό κι αρχίζουμε να φτιάχνουμε την κρέμα.
Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες με κρέμα από πάνω και πασπαλίζομουμε με ψιλοκομμένο άνηθο.