Η Συνταγή είναι από Αικατερίνη Παπαδοπούλου – “Μαγειρικη”
Υλικά
- 1 ½ κιλό ποδαράκι μοσχαρίσιο
- 1 κιλό κοιλιά μοσχαρίσια
- αλάτι
ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΡΔΟΣΤΟΎΜΠΙ
- 3-4 σκελίδες σκόρδο
- 1 φλιτζάνι ξίδι
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΊΡΙΣΜΑ
- μπούκοβο ή πάπρικα
Εκτέλεση
ΕΤΟΙΜΆΖΕΤΕ ΤΟ ΣΚΟΡΔΟΣΤΟΎΜΠΙ
- Από την προηγούμενη μέρα λιώνετε το σκόρδο και το ανακατεύετε με το ξίδι.
- Το αφήνετε να ρουφήξει για μια νύχτα και το χρησιμοποιείτε την επομένη.
Ετοιμάζετε τον πατσά
- Ζητάτε από τον κρεοπώλη να σας έχει καθαρίσει τα κομμάτια του μοσχοριού, διφορετικά τα πλένετε πάρα πολύ καλά με άφθονο νερό.
- Βάζετε την κοιλιά και το πόδι να βράσουν σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό και μόλις πάει να κοχλάσει, κατεβάζετε την κατσαρόλα και πετάτε αυτό το πρώτο νερό.
- Γεμίζετε το σκεύος με άφθονο καθαρό νερό και βάζετε τα κομμάτια του μοσχαριού να βράζουν ξαφρίζοντας σχολαστικά.
- Αν βράζετε τον πατσά σε χύτρα θα χρειαστεί 1 με 1 ώρα και 20′ Αν βράζετε τον πατσα σε συμβατική κατσαρόλα θα χρειαστεί το λιγότερο 2 ώρες. Θα καταλάβετε ότι έγινε, όταν αρχίσει να ξεκολλάει το κρέας από το κόκαλο του ποδιού.
- Ψιλοκόβετε την κοιλιά και το κρέας από το ποδαράκι σε κομματάκια και τα ρίχνετε και πάλι στο ζωμό. Αλατίζετε, αφήνετε να πάρουν μια δυο βράσεις ακόμη και σερβίρετε τον πατσα ζεστό με το σκορδοστούμπι και το μπούκοβο ή την πάπρικα.