Η Συνταγή είναι από Αικατερίνη Παπαδοπούλου – “Μαγειρικη”
Υλικά
- 500 γρ. γίγαντες λευκοί Πρεσπών
- Μία κούπα ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια
- σκόρδο 2 σκελίδες
- αλάτι
- πιπέρι
- ντομάτα πελτέ και φρέσκια ντομάτα
- 2 καρότα
- 2 φύλλα δάφνης
- λίγο πράσσο ψιλοκομμένο
- νερό
Εκτέλεση
- Ξεπλένουμε καλά τους γίγαντες 2-3 φορές και τους αφήνουμε να μουλιάσουν για λίγες ώρες ή από το βράδυ έως το πρωΐ.
- Τους βάζουμε σε μία κατσαρόλα, τους σκεπάζουμε με νερό, ρίχνουμε και 2 φύλλα δάφνης και τους αφήνουμε να βράσουν για 30-40 λεπτά.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο (μισή κούπα) και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το πράσσο, τα καρότα, αλάτι,πιπέρι, και μόλις μαλακώσουν βάζουμε τον πελτέ ντομάτας (μία κουταλιά της σούπας) και φρέσκια ντομάτα .
- Μόλις βράσουν οι γίγαντες, τους σουρώνουμε και τους βάζουμε σε ένα ταψί. Ρίχνουμε τη σάλτσα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς ώσπου να ροδίσουν.
- Για το σερβίρισμα, ρίχνουμε φρέσκο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.