Μουστοκούλουρα - Cook For All
Μουστοκούλουρα

Μουστοκούλουρα

Υλικά!!!

200 ml ελαιόλαδο
120 ml πετιμέζι
180 ml νερό
100 ml γάλα φρέσκο πλήρες (ή φρέσκο χυμό πορτοκάλι για να γίνουν νηστίσιμα)
200 γρ. ζάχαρη
50 γρ. κονιάκ
1 κιλό αλεύρι μαλακό
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. κανέλα σκόνη
1/4 κ.γλ. γαρίφαλο σε σκόνη
1/2 κ.γλ. αμμωνία
1/4 κ.γλ. μαγειρική σόδα

Εκτέλεση!!!

Αν έχουμε φρέσκο μούστο τότε αντικαθιστούμε το πετιμέζι το νερό και το γάλα με αυτόν, δηλαδή με 400 ml μούστο και ακολουθούμε την υπόλοιπη συνταγή ως έχει. Αν θέλουμε να τα κάνουμε νηστίσιμα τότε αντικαθιστούμε το γάλα με την ίδια ποσότητα από φρέσκο χυμό πορτοκάλι.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο το πετιμέζι το νερό το γάλα τη ζάχαρη και το κονιάκ. Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε το μπέικιν την κανέλα το γαρίφαλο την αμμωνία και τη σόδα. Τα ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο μείγμα του μεγάλου μπολ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C. Ρίχνουμε σταδιακά και το αλεύρι στο μπολ και ζυμώνουμε με τα χέρια έως ότου έχουμε μία σφιχτή ζύμη. Στρώνουμε με λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου. Πλάθουμε τα μουστοκούλουρα στο σχήμα που θέλουμε τα βάζουμε πάνω στη λαδόκολλα κάπως αραιά το ένα από το άλλο και τα ψήνουμε για 15 με 18 λεπτά. Προσοχή να μην ξεροψηθούν ώστε να διατηρηθούν μαλακά.
Στο μπολ με το μείγμα των υγρών και της ζάχαρης δημιουργήθηκε αυτό το… θέαμα της πρώτης φωτογραφίας! Λίγο ανατριχιαστικό, λίγο εντυπωσιακό!
Το γκρι χρώμα που βλέπετε να έχει η ζύμη στη φωτογραφία είναι από τις ανθοκυάνες του σταφυλιού. Έφτιαξα την συνταγή με φρέσκο μούστο. Το χρώμα αυτό διατηρήθηκε αρκετά και στα ψημένα μουστοκούλουρα!
Την συνταγή μου την έδωσε μια φίλη που την πήρε από κάποιο περιοδικό μαγειρικής, δεν θυμάται ποιο. Όποιος την διεκδικήσει … δική του η “πατρότητα”! 🙂

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Scroll to Top