Βενετσιάνικο Παστίτσιο - Cook For All
Βενετσιάνικο Παστίτσιο

Βενετσιάνικο Παστίτσιο

Η Συνταγή είναι από Αικατερίνη Παπαδοπούλου της ομάδας “ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ…”

Υλικά

για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γρ Flora Soft με extra βούτυρο
150 γρ ζάχαρη
3 αυγά
6 κρόκους
1 πρέζα αλάτι
100 ml χυμό πορτοκάλι
100 ml κονιάκ
Υλικά για τη γέμιση:
800 γρ κιμά
250 γρ μοσχαρίσιο συκώτι
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
100 ml κρασί
250 gr ντομάτα στον τρίφτη
50 ml ελαιόλαδο
50 γρ Flora Soft με extra βούτυρο
1 ξύλο κανέλας
5 κόκκους μπαχάρι
3 ξυλάκια γαρύφαλλο
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
Υπόλοιπα υλικά για το Βενετσιάνικο Παστίτσιο:
500 γρ μακαρόνια Νο2
500 γρ τριμμένο γραβιέρα πικάντικη
200 γρ τριμμένο Πεκορίνο
3 αυγά

Εκτέλεση

Μαγείρεμα του κιμά για το Βενετσιάνικο Παστίτσιο
Καθαρίζουμε και τρίβουμε το κρεμμύδι και πολτοποιούμε το σκόρδο.
Ζεσταίνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία, προσθέτουμε το ελαιόλαδο μαζί με το Flora Soft με extra βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο, τον κιμά και σοτάρουμε καλά για μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Παράλληλα κόβουμε το συκώτι σε μικρά κυβάκια 1 εκατοστού και τα προσθέτουμε μετά στον κιμά.
Σοτάρουμε για λίγα λεπτά ανακατεύοντας τον κιμά με τα συκωτάκια και σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τη ντομάτα, τα μπαχαρικά, λίγο αλάτι και πιπέρι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Μαγειρεύουμε τον κιμά για 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει και μετά τον αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν τον χρησιμοποιήσουμε για το Βενετσιάνικο Παστίτσιο.

Ζεσταίνουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα άφθονο αλατισμένο νερό και βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του παραγωγού για να διατηρηθούν al dente.
Μόλις είναι έτοιμα τα σουρώνουμε καλά για να φύγει όλη η υγρασία τους, προσθέτουμε λίγο Flora Soft με extra βούτυρο για να μην κολλήσουν και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Προετοιμασία της ζύμης
Χτυπάμε καλά στο μίξερ τη ζάχαρη με το Flora Soft με extra βούτυρο μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε στη συνέχεια ένα ένα τα αυγά με τους κρόκους, το αλάτι, το κονιάκ και τον χυμό από το πορτοκάλι, ενώ παράλληλα χτυπάμε συνεχώς το μείγμα με το μίξερ.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε σε δόσεις στον κάδο του μίξερ.
Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο επιπλέον αλεύρι ή χυμό πορτοκαλιού.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε μία μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει ο κιμάς και τα υπόλοιπα υλικά.
Tip: η ζύμη και ο κιμάς μπορούν να προετοιμαστούν από την προηγούμενη μέρα
Προετοιμασία του Βενετσιάνικου Παστίτσιου
Για το Βενετσιάνικο Παστίτσιο θα χρειαστούμε μία μεγάλη φόρμα διαμέτρου 28 εκατοστών ή ένα ψηλό στεφάνι τσέρκι ή παραδοσιακά μία μεγάλη κατσαρόλα χωρίς χερούλια, όπως κάνουν στα Κύθηρα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη και αρχικά ανοίγουμε το ένα στη διάσταση της φόρμας για τη βάση του Βενετσιάνικου Παστίτσιου.
Το άλλο κομμάτι ζύμης το ανοίγουμε σε μικρότερα παραλληλόγραμμα κομμάτια και “ντύνουμε” το εσωτερικό της φόρμας.
Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα 3 αυγά και σε ένα άλλο ανακατεύουμε τα τυριά της γέμισης.
Τοποθετούμε τα μακαρόνια μέσα σε ένα μεγάλο σκεύος και τα ανακατεύουμε καλά με τα αυγά και το μισό τυρί.
Προσθέτουμε στα μακαρόνια τον μισό κιμά και ανακατεύουμε πάλι καλά.
Τοποθετούμε το 1/3 από το μείγμα των μακαρονιών στη φόρμα με τη ζύμη και από πάνω τους προσθέτουμε λίγο επιπλέον κιμά και τυρί.
Πιέζουμε καλά με τα χέρια και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τα υπόλοιπα μακαρόνια, τον κιμά και το τυρί έως ότου γεμίσει η φόρμα για το Βενετσιάνικο Παστίτσιο.
Ανοίγουμε το τελευταίο κομμάτι της ζύμης στη διάμετρο της φόρμας και καλύπτουμε την επιφάνεια από το Βενετσιάνικο Παστίτσιο.
Με προσοχή ανασηκώνουμε τα τοιχώματα της ζύμης και την ενώνουμε με τη ζύμη της επιφάνειας έτσι ώστε να μην υπάρχει κενό.
Ψήνουμε το Βενετσιάνικο Παστίτσιο σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C στον αέρα για 2,5 ώρες περίπου.
Μόλις η ζύμη έχει ψηθεί και έχει πάρει ένα ωραίο έντονο χρώμα, αφαιρούμε το παστίτσιο από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 2 ώρες.
Αναποδογυρίζουμε το Βενετσιάνικο Παστίτσιο σε μία πιατέλα και με ένα μεγάλο μαχαίρι το κόβουμε σε μερίδες.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Scroll to Top