Υλικά
Υλικά 8-10 περγαμόντα
1.5 κιλό ζάχαρη
8 κούπες του καφέ νερό( 1 κούπα ισούται με 250 ml )
Χυμός από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Πλένουμε και τρίβουμε τα περγαμόντα στο ψιλό μέρος του τρίφτη
Το τρίμμα το κρατάμε για να αρωματίσουμε γλυκά και κέικ αλλά και για να παρασκευάσουμε αρωματικό λικέρ περγαμόντο.
Κόβουμε τις κορυφές και χαράσσουμε στη μέση ή στα 4 κομμάτια ,ανάλογα το μέγεθος, και τα ξεφλουδίζουμε με προσοχή.
Κάνουμε ρολάκια τις φλούδες ή σε μεγάλα κομμάτια και τα περνάμε σε ξύλο για σουβλάκια
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και τα αφήνουμε να βράσουν 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά για να μαλακώσουν
Μόλις περάσει το μισάωρο τραβάμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά στραγγίζουμε και ξεπλένουμε τα περγαμόντα σε σουρωτήρι, ώστε να κρυώσουν και να σταματήσει ο βρασμός.
Βγάζουμε τα κομμάτια από τα ξυλάκια τα πιέζουμε λίγο να στραγγίσουν και τ αφήνουμε στο σουρωτήρι .
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη για 5-6 λεπτά.
Ρίχνουμε τα στραγγισμένα περγαμόντα μέσα στο σιρόπι και τ αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.
Κλείνουμε το μάτι και το αφήνουμε για 24 ώρες
Την επόμενη ξανά βράζουμε πάλι σε δυνατή φωτιά το γλυκό μας ,ώσπου να δέσει το σιρόπι.
Σβήνουμε το μάτι και προς το τέλος προσθέτουμε το χυμό από λεμόνι .
Μόλις το γλυκό σταθεί, το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα τα κλείνουμε καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.