Υλικά
– 750 γρ. βούτυρο γάλακτος
– 3-4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
– 1 ποτήρι αλισίβα (σταχτόνερο)
– 1 φακελάκι βανιλέτα
– 1/2 ποτήρι του κρασιού ούζο
– αμύγδαλα ασπρισμένα κομμένα σε φέτες και καβουρδισμένα
– 2 κιλά φαρίνα κοσκινισμένη (ενδέχεται να χρειαστεί λιγότερη ή περισσότερη ποσότητα)
– 2-3 σακουλάκια ζάχαρη άχνη&2 φακελάκια βανιλέτα για να πασπαλίσουμε
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε την αλισίβα. Σ’ένα κατσαρολάκι βάζουμε 2 κ.σ. στάχτη κατά πρότιμηση από καθαρά ξύλα ελιάς την όποια έχουμε πρώτα κοσκινίσει και βράζουμε με 1 1/2 ποτήρι νερό. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά. Τότε προθέτουμε λίγο κρύο νερό ακόμα και αφήνουμε να “κατασταλάξει”. Η αλισίβα πρέπει να κρυώσει. Έπειτα σουρώνουμε την αλισίβα στο ποτήρι.
Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη μέχρι να γίνει σαν “αλοιφή”. Τότε προσθέτουμε το ούζο,την αλισίβα, τη βανιλέτα, τ’αμύγδαλα και τέλος σταδιακά τη φαρίνα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον φαρίνα ούτως ώστε να μην κολλάει η ζύμη στα τοιχώματα της λεκανίτσας. Αφήνουμε τη ζύμη για 1ώρα περίπου “ν’αναπαυθεί” και τότε πλάθουμε τους κουραμπιέδες μας στο σχήμα που επιθυμούμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι κουραμπιέδες. Μόλις βγουν από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη την οποία έχουμε ανακατέψει με τη βανιλέτα.
Καλή επιτυχία!!! ❤❤❤
Η Συνταγή είναι από Spiridoulla Boubouli – “Γλυκες συνταγες”.