Η Συνταγή είναι από Λιζα Σαραντιδου – Ομάδα “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Η συνταγή είναι από αγγλίδα δημοσιογράφο γαστρονομίας που το έψαξε πάρα πολύ το θέμα πριν καταλήξει σ΄αυτήν. Την παρουσίασε πολύ αναλυτικά ο Δημ.Παπαζυμούρης στο Caruso.gr κι εγώ απλώς την ακολούθησα πιστά. Είναι τα τέλεια αμερικάνικα Chocolate Chip Cookies! Αφράτα, τραγανά απέξω και μαλακά-μαστιχωτά στο εσωτερικό τους! Και γίνονται τόσο εύκολα!
Υλικά
ΓΙΑ 15 ΚΟΥΚΙΣ
120 γρ βούτυρο-θερμοκρασία δωματίου (έβαλα ελάχιστα στα μικροκύματα προσέχοντας να μή λιώσει)
1 αυγό-θερμοκρασία δωματίου-έβαλα μεγάλο
240 γρ αλεύρι γ.ο.χ-κοσκινισμένο
75 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
75 γρ ζάχαρη καστανή (πολύ λεπτή – η καλύτερη είναι σαν άμμος)
½ κτγ σόδα
½ κτγ αλάτι
1 κτγ βανίλια (υγρή ή βανιλέτα ή 2 βανίλιες κάψουλες)
170 γρ σταγόνες μαύρης σοκολάτας (τα 140 γρ μέσα στη ζύμη -τα υπόλοιπα για στόλισμα)
Εκτέλεση
Χτυπάω 5-6 λεπτά βούτυρο και ζάχαρες σε κουζινομηχανή ή με μίξερ χειρός.Προσθέτω αυγό και χτυπάω 2-3 λεπτά σε ενιαίο μίγμα. Ρίχνω βανίλια και αλάτι.Ρίχνω τη σόδα στο αλεύρι και το προσθέτω σε 2-3 δόσεις. Χτυπάω ελάχιστα απλώς να ενωθούν τα υλικά. Τέλος ανακατεύω μέσα τις σταγόνες σοκολάτας.
Αδειάζω τη ζύμη πάνω σε μεμβράνη, τυλίγω να καλυφθεί και βάζω στο ψυγείο. Μπορείς να την αφήσεις και 48 ώρες, γίνεται καλύτερη λένε.Δεν είχα την υπομονή να περιμένω και μετά από 1 ½ ώρα έκανα τη δοκιμή.
Προθέρμανα το φούρνο στους 180 βαθμούς αντιστάσεις.
Έβγαλα ένα μέρος της ζύμης από το ψυγείο. Είχε αρχίσει να παγώνει και ήταν αρκετά σφιχτή αλλά μπορούσα να πλάσω μπαλάκια.Ζύγισα 46 γρ ζύμης για το κάθε μπαλάκι, σαν μεγάλα καρύδια το καθένα.Πάνω σε κάθε μπαλάκι σφήνωσα 6-7 δάκρυα σοκολάτας. Έψησα 15 λεπτά ακριβώς. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΧΡΩΜΑ!
Τα άφησα 5 λεπτά να κρυώσουν πάνω στο ταψί και στη συνέχεια τα μετέφερα σε σχάρα. Όσο κρυώνουν σφίγγουν.