Ψητή πάπια με μήλα - Cook For All
Ψητή πάπια με μήλα

Ψητή πάπια με μήλα

Η Συνταγή είναι από Νικολαιδης Γιωργος – “ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ”.

Υλικά!!!

1 πάπια (περίπου 2 κιλά )
1-1/2 φλιτζάνια ξινά μήλα, καθαρισμένα, χωρίς πυρήνα, και ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
4-6 μικρά μήλα, πλυμένα
½ κιλό – 700 γρ. μικρές κόκκινες πατάτες, καθαρισμένες (ή περισσότερες αν θέλετε)
1 κουταλιά σούπας σπόρους κύμινο
1 κουταλιά σούπας φρέσκια μαντζουράνα, ψιλοκομμένη
2 κουταλάκι του γλυκού χρένο
1 ρίζα φρέσκο τζίντζερ
1 πορτοκάλι, ξύσμα, και χυμό
2 κουταλιές της σούπας μέλι
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση!!!

1.Πλύνετε καλά την πάπια σε κρύο νερό βγάζοντας τα λίπη της. Χρησιμοποιήστε ένα μικρό μαχαίρι ή τα δόντια ενός πιρουνιού για να την γδάρετε και να της βγάλετε όλη την πέτσα.
2. Βάλτε την πάπια να γίνει στον ατμό, χρησιμοποιώντας είτε ειδικό φουρνάκι ατμού ή σε μια κατσαρόλα όπου θα τοποθετήσετε μέσα ένα σουρωτήρι. Βάζετε τόσο νερό ώστε να μην αγγίζει τον πάτο του καλαθιού. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε την πάπια να γίνει στον ατμό για 45 λεπτά.
3. Ενώ η πάπια βράζει στον ατμό, προετοιμάστε τις πατάτες και τα μήλα, με τον χυμό και ραντίστε τες με χυμό λεμονιού, έτσι ώστε να μην πάρουν καφετί χρώμα.. Χρησιμοποιήστε ένα μικρό μαχαίρι για να ξεφλουδίσετε τα μικρότερα μήλα χωρίς να βγάλετε τον πυρήνα τους.
4. Ανακατέψτε το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού, το τζίντζερ και το μέλι σε μια μικρή κατσαρόλα και σιγοβράστε μέχρι να σφίξει το σιρόπι.
5. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190° C, προσαρμόζοντας το μεσαίο ράφι του φούρνου.
6. Βγάλτε την πάπια από τον ατμό και βάλτε τη στο ξύλο κοπής όπου την αφήνετε για 15 λεπτά να κρυώσει. Μεταγγίζετε τους χυμούς και το λίπος της πάπιας από την κατσαρόλα του ατμού σε ένα πυρίμαχο γυάλινο δοχείο. Το λίπος πάπιας θα ανέβει πάνω- πάνω στο δοχείο.
7. Απλώστε μια λαδόκολλα στο ταψί. Στεγνώστε τις πατάτες με χαρτί κουζίνας και ραντίστε τες στη συνέχεια με 2 κουταλιές της σούπας λίπος της πάπιας και αλατοπιπερώστε τες πολύ καλά. Τοποθετήστε τες στο ταψί και αφήστε τες να ψηθούν στον φούρνο για 15 λεπτά.
8. Ανακατέψτε μαζί τα μήλα, το χρένο, τους σπόρους κύμινου, και τη μαντζουράνα. Αλατίστε καλά το εσωτερικό της πάπιας και στη συνέχεια γεμίστε μαλακά την κοιλιά της με το μίγμα από μήλα. Ράψτε την στη συνέχεια με ένα κορδόνι ή στερεώστε την με καλαμάκια.
9. Τοποθετήστε την πάπια, με την πλευρά του στήθους προς τα κάτω, σε ένα ράφι πάνω από το ταψί με τις πατάτες. Ραντίστε την πάπια με το σιρόπι και κατόπιν φουρνίστε την. Αφήστε την να ψηθεί τουλάχιστον για δεκαπέντε λεπτά.
10. Βγάλτε την πάπια από το φούρνο και γυρίστε την από την άλλη πλευρά (με το στήθος προς τα πάνω). Ραντίστε καλά και αυτή την πλευρά με το σιρόπι. Τοποθετήστε τα μικρότερα, μήλα, αυτά που έχουν τον πυρήνα τους στο ταψί μαζί με τις πατάτες. Αυξήστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 220 ° C, και ψήστε για άλλα 15-20 λεπτά, ή μέχρι ένα θερμόμετρο κρέατος να καταγράψει 80 °C.
11. Βγάλτε την πάπια από το ταψί και τοποθετήστε τη σε μια γάστρα. Αφαιρέστε με τις λαβίδες τα μικρότερα μήλα, και σκεπάστε και τα δύο με αλουμινόχαρτο για 15 λεπτά. Καθώς η πάπια “ξεκουράζεται”, ραντίστε τις πατάτες σε μια τελευταία κουταλιά από το λίπος της πάπιας πασπαλίστε τες με αλάτι, και αφήστε τες να ψήνονται για 10 λεπτά.
12. Χαράξτε την πάπια και σερβίρετε αμέσως.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Scroll to Top