Ψητή χοιρινή πανσετα με πορτοκάλι & αστεροειδή γλυκάνισο - Cook For All
Ψητή χοιρινή πανσετα με πορτοκάλι & αστεροειδή γλυκάνισο

Ψητή χοιρινή πανσετα με πορτοκάλι & αστεροειδή γλυκάνισο

Αυτό το κομμάτι χοιρινού κρέατος, αργά μαγειρεμένο, προσφέρει τις καλύτερες υφές με αντίθεση. Το τρίξιμο της πέτσας και το λιπαρό κρέας, μαζί με την απαλή πικάντικη γεύση του γλυκάνισου και την έντονη γλυκύτητα του πορτοκαλιού. Είναι το ιδανικό εορταστικό έδεσμα για τους άπειρους ή τους ντροπαλούς της κουζίνας. αν ακολουθήσετε τις οδηγίες, είναι δύσκολο να κάνετε λάθος, αλλά είναι άκρως εντυπωσιακό. Ταιριάζει πολύ με ψητές πατάτες.

Υλικά

– 7 πορτοκάλια, κομμένα
– στη μέση 1 ματσάκι θυμάρι, χοντροκομμένο
– 1 ματσάκι δεντρολίβανο, χοντροκομμένο
– 1 ολόκληρο σκόρδο, σκελίδες καθαρισμένες και θρυμματισμένες
– 100 ml ελαιόλαδο
– 2-3 κιλά χοιρινή πανσετα,
– χοντρό θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι
– 2/3 λευκό κρασί αστεροειδή γλυκάνισο:
– 500 ml χυμός πορτοκαλιού
– 180 ml ξύδι βαλσάμικο
– 160 g μέλι
– 10ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στην υψηλότερη ρύθμιση. Τοποθετήστε τα μισά πορτοκάλι σε ένα μεγάλο ταψί, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Βάλτε τα μυρωδικά, το σκόρδο και το λάδι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και πολτοποιημένο καλά Στρώνουμε το χοιρινό πάνω από τα μισά πορτοκαλιού, με την πέτσα προς τα κάτω και πασπαλίζουμε ελαφρά με αλάτι και πιπέρι. Με τα χέρια σας απλώνετε το μείγμα βοτάνων ομοιόμορφα σε όλη την προς τα πάνω πλευρά του κρέατος, πιέζοντας ώστε να κολλήσει. Αναποδογυρίστε τό κρέας, ώστε να είναι τώρα με το δέρμα προς τα πάνω και να κάθεται στα πορτοκαλί μισά. (Μην είστε πολύ σχολαστικοί – δεν πρέπει να είναι όλα τα πορτοκάλια κάτω από το κρέας.) Σκουπίστε το κρεαςυ με πετσέτα κουζίνας και πασπαλίστε με θαλασσινό αλάτι.
Ψήνετε σε πλήρη ένταση για μια ώρα, γυρνώντας το ταψί μέχρι τη μέση. Μέχρι το τέλος της ώρας, το χοιρινό θα πρέπει να έχει πάρει ένα βαθύ χρυσαφί χρώμα και η φλούδα να έχει σφίξει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160 C ρίχνουμε το λευκό κρασί στη βάση του δίσκου, αποφεύγοντας την πέτσα, και ψήνουμε για μία ώρα ακόμα. Εάν η πασετα αρχίζει να παίρνει πολύ χρώμα, καλύψτε με λαδόκολλα καί αλουμινόχαρτο. Για το τελευταίο στάδιο μαγειρέματος, χαμηλώστε τη φωτιά στους 110Cκαι ψήστε για άλλη μια ώρα, ακάλυπτα, μέχρι να σκάσει η φλούδα και να στεγνώσει καλά.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα. Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα τηγάνι με βαριά βάση, ανακατεύετε και τα αφήνετε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 45-60 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα και να μειωθεί στο ένα τρίτο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και διατηρούμε ζεστό.
Όταν το χοιρινό είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο. Για να σερβίρετε, κόψτε την ένωση σε τμήματα από μερικά πλευρά το καθένα, κόβοντας ανάμεσα στα κόκαλα. Τοποθετούμε τα κομμάτια χοιρινού και τα μισά πορτοκάλι σε μια μεγάλη πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω μερικά από τα μαγειρικά υγρά, ακολουθούμενα από λίγη μείωση του αστεριού γλυκάνισου. Σκουπίζετε τα 10 αστεροειδή γλυκάνισα από τη μείωση εδώ κι εκεί πάνω στο κρέας, για διακόσμηση, και σερβίρετε την υπόλοιπη σάλτσα στο πλάι.

Η Συνταγή είναι από Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα – “ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ”.

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Scroll to Top