Υλικά
– 500 gr γίγαντες
– 2 πράσα
– 2 κρεμμύδια ξερά μέτρια
– 1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης
– 4 σκελίδες σκόρδο
– 2 καρότα μεγάλα
– 1 φύλλο Δάφνης
– 1κουτι ντομάτα ψιλοκομμένη
– 1 ΚΣ κόφτη πελτέ
– 1 κγ ζάχαρη
– Μαϊντανό ψιλοκομμένο
– αλάτι
– πιπέρι
– Λίγη καυτερή πιπερίτσα προαιρετικά
– Λάδι κατά βούληση..
Εκτέλεση
❗Μουλιάζουμε αποβραδίς τους γίγαντες.. το πρωί βάζουμε στην κατσαρόλα κρύο νερό Όχι ζεστό.. ❗σκεπάζουμε τους γίγαντες και τους βάζουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν..
❗Όσο βράζουν ετοιμάζομαι σε μία πλατιά κατσαρόλα τα υλικά μας
❗Βάζουμε λάδι τσιγαρίζουμε να γυαλίσει κρεμμύδι καρότο πράσο σκόρδο.. ❗μόλις τσιγαριστούν λίγο ρίχνουμε το πελτέ και τη ζάχαρη.. και στο τέλος την ψιλοκομμένη ντομάτα
❗Στραγγίζουμε τους γίγαντες όχι σε σουρωτήρι βγάζουμε το νερό και κρατάμε το τελευταίο νερό που έχει μείνει στους γίγαντες
❗Τους ρίχνουμε σε ταψί ρίχνουμε το ανάλογο νερό να σκεπαστούν ζεστό νερό εδώ ❗ραντίζουμε με λίγο λαδάκι ακόμη από πάνω πώς με φέτες ντομάτας και το ψήνουμε μέχρι να μελώσουν..
Η Συνταγή είναι από Νικολαος Ελενη Βουκελατος – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.