Κολοκυθόπιτα γλυκιά με μυζήθρα - Cook For All
Κολοκυθόπιτα γλυκιά με μυζήθρα

Κολοκυθόπιτα γλυκιά με μυζήθρα

Τέτοια πίτα δεν έχω δει πουθενά. Ίσως να ήταν έμπνευση της γιαγιάς μου, ίσως να ήταν συνταγή μόνο της περιοχής που ζούσε (Νευροκόπι Δράμας), ίσως πάλι της χαμένης πατρίδας απ’ όπου ήρθε.

Υλικά

– Φύλλα πίτας χωριάτικα, είτε τα φτιάξετε εσείς, είτε της αγοράς. Εγώ χρησιμοποιώ φύλλα από γυναικείο συνεταιρισμό που είναι προψημένα.
– 1 κιλό τριμμένη γλυκιά κολοκύθα
– 1/4 ή 1/2 κιλό μυζήθρα ανάλογα πως σας αρέσει.
– Ελαιόλαδο
– 2 φλ. του καφέ γάλα
– 2 αυγά

Εκτέλεση

Λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο.
Αν είναι από τα προψημένα που είναι σκληρά, πρώτα τα βρέχουμε με νερό. Απλά κάτω από τη βρύση ένα σύντομο βρέξιμο σε όλη την επιφάνεια, γιατί μαλακώνει γρήγορα και θα διαλυθεί στα χέρια.
Λαδώνουμε το φύλλο και προσθέτουμε ένα δεύτερο. Κάθε φύλλο το λαδώνουμε.
Στο πακέτο που αγοράζω έχει επτά φύλλα. Βάζω δύο στον πάτο και δύο επάνω. Στα ενδιάμεσα μοιράζω την γέμιση σε τέσσερα μέρη, κι έτσι ψήνεται πιο ομοιόμορφα χωρίς να “λασπώνει” η γέμιση στην μέση.
Η γέμιση είναι πολύ απλή. Απλά ανακατεύουμε την τριμμένη κολοκύθα με την μυζήθρα η οποία αν είναι ανάλατη πρέπει να την αλατίσουμε ελαφρά.
Αφού στηθεί η πίτα την κόβουμε ανάλογα με το γούστο μας. Εγώ την κόβω κάνοντας έναν κύκλο στη μέση με την βοήθεια ενός μικρού πιάτου, μετά στα τέσσερα από άκρη σ’ άκρη, και στο τέλος το κάθε τεταρτημόριο σε τέσσερα κομμάτια.
Αν θέλουμε τραγανή την πίτα το τελευταίο φύλλο απλά το λαδώνουμε πολύ καλά. Αν την θέλουμε πιο μαλακή ανακατεύουμε τα αυγά το γάλα κι ένα φλ. του καφέ λάδι κι απλώνουμε ομοιόμορφα το μίγμα στην κομμένη επιφάνεια.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μια ώρα περίπου.
Καλή επιτυχία!

Η Συνταγή είναι από Aglaia Alvanoudi – “Μαγειρική …… & Ζαχαροπλαστική Τέχνη……”.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Scroll to Top