Γλυκό του κουταλιού λεμόνι - Cook For All
Γλυκό του κουταλιού λεμόνι

Γλυκό του κουταλιού λεμόνι

Υλικά

– 1 κιλό φλούδες από λεμόνια
– 1.2 κιλά ζάχαρη
– 1 λίτρο νερό
– Χυμό από μισό λεμόνι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα λεμόνια.
Τα σκουπίζουμε τα κόβουμε στη μέση και τα στύβουμε.
Το χυμό τον βάζουμε σε παγοκύστες ή φτιάχνουμε σπιτική λεμονάδα.
Παίρνουμε μία μία τις λεμονόκουπες και αφαιρούμε προσεκτικά τις μεμβράνες από το εσωτερικό τους.
Τις τρίβουμε με τον τρίφτη για τα εσπεριδοειδή, κόβουμε την κορυφή και μετά στη μέση.
Με το τρίμμα μπορούμε να παρασκευάσουμε λικέρ ή να αρωματίσουμε κέικ και γλυκά.
Τα τυλίγουμε και τα περνάμε σε ξυλάκια από σουβλάκια
Τα τοποθετούμε στη κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι, αδειάζουμε το νερό και τις φλούδες σε σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό ώστε να σταματήσουμε το βρασμό και να κρυώσουν.
Στη συνέχεια τα βάζουμε σε λεκάνη, καλύπτουμε με κρύο νερό και τα αφήνουμε 18 με 24 ώρες, ώστε να ξεπικρίσουν (Δοκιμάζουμε λίγο κόβοντας ένα μικρό κομματάκι).
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω ότι δε χρειάζεται γενικά τις φλούδες από τα εσπεριδοειδή να τις περνάμε από βράσιμο πολλές φορές διότι έτσι στο τέλος θα μείνει μόνο μία άγευστη φλούδα.
Καλό θα ήταν ένα μόνο βράσιμο ώστε και να μαλακώσουν και μετά σε κρύο νερό ώστε να μείνει και η γεύση τους σχεδόν αλώβητη.
Αφού ξεπικρίσουν, αφαιρούμε τις φλούδες από τα ξυλάκια , και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίσουν για περίπου 1 ώρα και στη συνέχεια στύβουμε ελαφρά ένα-ένα τα ρολλάκια.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 10 λεπτά σε δυνατή θερμοκρασία και ρίχνουμε μέσα τα λεμόνια.
Από τη στιγμή που θα πάρουν βράση ,τα βράζουμε για 15 λεπτά.
Σβήνουμε το μάτι και τα αφήνουμε έτσι για 24 ώρες περίπου.
Την επομένη συνεχίζουμε με τη διαδικασία, βράζοντας το γλυκό μας, σε μέτρια προς δυνατή ένταση, μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι.
Αφού σβήσουμε το μάτι και πέντε λεπτά πρίν σταματήσει σταματήσει ο βρασμός, προσθέτουμε και το χυμό από το λεμόνι.
Βάζουμε το ζεστό γλυκό μας ζεστό σε αποστειρωμένα βάζα ,τα βιδώνουμε καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Η Συνταγή είναι από Γιάννης Αραμπατζής , Ομάδας “ΣΥΝΤΑΓΕΣ, εύκολες, γρήγορες και νόστιμες…Irini Patiloudi.”.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Scroll to Top