Υλικά
σφολιάτα
– 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 400 γρ. νερό
– 60 γρ. ηλιέλαιο
– 1 κ.γ. αλάτι
– 200 γρ. λιωμένο βούτυρο φρέσκο
γέμιση
– 450 γρ. σπανάκι
– 1 ματσάκι χλωρά φρέσκακρεμμυδάκια
– 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
– 1/2 ματσάκι άνιθο
– λίγο φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο ( 10 φύλλα)
– ελαιόλαδο
– πιπέρι
– ανθότυρο
– 180 γρ. φέτα
– 2 αυγά
Εκτέλεση
σφολιάτα
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο σε ένα μπολ.
Μόλις σχηματιστεί μια ζύμη, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30′.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ίσα κομμάτια και φτιάχνουμε 10 μπάλες.
Ανοίγουμε κάθε μπάλα στο μέγεθος ενός πιάτου, αλείφουμε και τις δύο πλευρές με λιωμένο βούτυρο και τις βάζουμε σε ένα πιάτο τη μία πάνω στην άλλη.
Οι 5 μπάλες που ανοίξαμε και αλείψαμε με βούτυρο , θα μπουν σε ένα πιάτο και οι υπόλοιπες 5 με την ίδια διαδικασία σε άλλο πιάτο.
Βάζουμε τα δύο πιάτα στο ψυγείο για 30′.
Ανοίγουμε τη ζύμη κάθε πιάτου με ένα μεγάλο, λεπτό πλάστη σε όσο πιο λεπτό φύλλο μπορούμε.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση
Εγώ είχα ήδη έτοιμο και ζεματισμένο το σπανάκι , 450 γρ. και τα συνοδευτικά του , κρεμμυδάκια φρέσκα και ξερά ( 1 ματσάκι χλωρά , 1 μέτριο ξερό) , 1/2 ματσάκι άνιθο και λίγο φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο ( 10 φύλλα). Έβαλα λίγο λαδάκι, πιπεράκι, ανθότυρο και φέτα, 180γρ. από το κάθε είδος και 2 αυγουλάκια .
Ένα μεγάλο φύλλο από κάτω σε βουτυρωμένο ταψί, γέμιση, ένα φύλλο από πάνω, έκοψα τις άκρες που εξείχαν και από τα δύο φύλλα και αποθήκευσα το ζυμαράκι.
Χάραξη, λίγο τελευταίο βούτυρο από πάνω και ράντισμα με νερό. Ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 αντιστάσεις για 50 λεπτά και λίγο αέρα προς το τέλος ή κάτω αντιστάσεις για να καλοψηθεί η πίτα μας πάνω κάτω.
Η Συνταγή είναι από Foteini Theologitou – “ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!!!”.