Σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο - Cook For All
Σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο

Σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο

Υλικά

Για το φύλλο:
– 500γρ αλεύρι πολύ σκληρό
– 100ml ελαιόλαδο
– 1 κσ ξυδι λευκό
– 1 κγ αλάτι
– 210ml νερό
– 200ml ελαιόλαδο για το άλλειμα των φύλλων
Για τη γεμιση:
– 1 κιλό σπανάκι
– 2 πράσα
– 1 ξερό κρεμμύδι
– 1 ματσακι φρέσκα κρεμμυδάκια
– 1/2 ματσάκι άνηθο
– 500 γρ φέτα
– 2 αυγά χτυπημενα
– Πιπέρι
– Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Στο κάδο του μίξερ βάζουμε τα υλικά για το φύλλο και τα ζυμώνουμε με το γάντζο για 5 λεπτά. Η ζύμη μας είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Εάν θέλετε μπορείτε να ζυμωσετε με τα χέρια. Θέλουμε η ζύμη να ειναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια. Την χωρίζουμε σε 6 μπάλες και τις αφήνουμε σε αλευρωμενη λεκάνη σκεπασμένες να ξεκουραστούν μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Πλένουμε το σπανάκι, το ψιλοκόβουμε, το αλατιζουμε και το στυβουμε να φύγουν τα υγρά όλα (εγώ το βάζω σε πετσέτα και το στύβω είναι εύκολος τροπος). Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα βάζουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε και το σπανάκι. Ριχνουμε μεσα τα χτυπημενα αυγά και ανακατεύουμε. Θρυμματιζουμε τη φέτα μέσα στα λαχανικά, βάζουμε πιπέρι στη προτίμηση μας και ελαιολαδο. Αλατι εγω δεν βαζω στη γεμιση λογω της φετας, μπορειτε ομως να δοκιμασετε γιατι καποιες φέτες δεν ειναι αλμυρές πολύ. Ανακατεύουμε και η γέμιση είναι έτοιμη.
Σε αλευρωμενη επιφάνεια τοποθετούμε μια μια μπαλίτσα της ζύμης μας και χρησιμοποιώντας πάντα αλεύρι ανοίγουμε τα φύλλα μας ένα ένα. Σε ένα μπωλ βάζουμε το ελαιόλαδο και με ένα πινελο, παίρνουμε το πρώτο φύλλο το λαδώνουμε και το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Συνεχιζουμε την ιδια διαδικασία και με τα υπολοιπα 2 φύλλα (3 φύλλα κάτω και 3 φύλλα πανω). Μόλις στρώσουμε τα 3 φύλλα μας, απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα 3 φύλλα λαδωνοντας πάντα ένα ένα. Χαράζουμε τη πίτα μας, Ρίχνουμε αν μας έχει περισσέψει ελαιόλαδο και ραντίζουμε με νεράκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C αέρα για 1 – 1.15 ώρα περίπου. Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει πάντα από φούρνο σε φουρνο. Βγάζουμε τη πίτα και την αφήνουμε να σταθεί για λίγο πριν τη βγάλουμε από το ταψί.
Καλή επιτυχία!!

Η Συνταγή είναι από Elena Psillia – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Scroll to Top