Κabuni αλβανικό γλυκό - Cook For All
Κabuni αλβανικό γλυκό

Κabuni αλβανικό γλυκό

Σήμερα έφτιαξα ένα γλυκό με άρωμα της πατρίδας μου (Αλβανία)! Στην πατρίδα μου το λένε Κabuni, που είναι παλαιά συνταγή και το έφτιαχναν για να τιμούν το τραπέζι με τους καλεσμένους τους.
Είναι ένα απλό γλυκό γεμάτο γεύση και αρώματα με λίγα υλικά και γρήγορη και εύκολη.
Επίσης μπορούμε να το φτιάξουμε και για την νηστεία μας, αν δεν βάζουμε το βούτυρο και σαν συνταγή μοιάζει με το σιμιγδαλένιο χαλβά με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε ρυζάκι αντί για αλεύρι.

Υλικά

Υλικά για σιρόπι
– 4 κσ ζάχαρη
– 1 κγ βουτερο
– 4 κούπες νερό
– 3κσ λάδι
– 1κγ βούτυρο

– 1 κούπα περίπου και μισή με ρύζι για πιλάφι πλυμένο και στραγγισμένο καλά
– 1κς κανέλα
– 1/2 κγ γαρίφαλο σκόνη
– 250γρ σταφίδες
– 1 βανιλια
– 4 κουτάλι σούπας ζάχαρη
στόλισμα
– μαρμελάδα κεράσι η ότι σας αρέσει..



Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα έβαλα 4 κσ ζάχαρη και το έβαλα στην φωτιά να γίνει καραμέλα βάζω μετά 1 κγ βουτερο και 4 κούπες νερό να πάρει μια βρασι το αφήνω στην άκρη και συνεχίζω με το ρυζακι.
Σε ένα τηγάνι έβαλα 3κσ λάδι 1κγ βούτυρο και 1 κούπα περίπου και μισή με ρύζι για πιλάφι πλυμένο και στραγγισμένο καλά το τηγάνισα μέχρι να πάρει το χρώμα σκούρο κίτρινο μετά το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το σιρόπι και το άφησα να βράσει μέχρι να μείνει με λίγο ζουμί βάζουμε μετά 1κσ κανέλα, 1/2 κγ γαρίφαλο σκόνη, 250γρ σταφίδες, 1 βανιλια και άλλα 4 κουτάλι σούπας ζάχαρη το ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε ακόμα 5 λεπτά στην φωτιά το σβήσουμε την φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία πετσέτα και να ρουφάει όλα τα υγρά και να γίνει πιο τρυφερό το ρυζάκι.
Όταν το σερβίρουμε ρίχνουμε από πάνω του λίγη κανέλα.
Αν θέλετε βάζετε πάνω μαρμελάδα κεράσι η ότι σας αρέσει..
Δοκιμάσετε γιατί είναι υπέροχο γλυκο….

 

Η Συνταγή είναι από Tatjana Mico – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

 


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Scroll to Top