Η συνταγή είναι από το διαδίκτυο ’‘το τσουρεκι της mamagelic’’ με τη διαφορά ότι εγώ βάζω αντι για νερό χυμό πορτοκαλι και βαζω μόνο ιμβερτοζαχαρη 250γρ.
Υλικά
– 175 γρ. χυμό πορτοκαλι
– 100 γρ. γάλα πάντα και μόνο φρέσκο
– 630-650 γρ. αλεύρι
– 45 γρ .μαγιά φρέσκια (εάν δεν έχετε βάλτε 15 γρ. ξερής. θεωρώ ότι γίνονται καλύτερα με μαγιά φρέσκια φούρνου)
– 2 αυγά μέτρια (50-55 γρ. το κάθε ένα)
– 50 γρ. βούτυρο ζωικό- πχ. πρόβειο/αγελαδινό/αιγοπροβειο(σε θερμοκρασία ή λιωμένο)- τα άλλα δεν είναι βούτυρα, είναι μαργαρίνες και ΔΕ τα θέλουμε
– 250 γρ ιμβερτοζαχαρη
– ελάααχιστο αλάτι
– 1 κ. γλυκού μαχλέπι
– 1/2 κ. γλυκού κακούλε
– μαστίχα-αν θέλετε (και επίσης βάζω και βανίλια και ξύσμα από ενάμιση μεγάλο πορτοκάλι)
– 1 κ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για την ιμβερτοζαχαρη
– 500 γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
– 200 ml. νερό
– 1 κ. γλυκού φρέσκο χυμό λεμόνι
Εκτέλεση
175 γρ. χυμό πορτοκαλι
100 γρ. γάλα πάντα και μόνο φρέσκο
630-650 γρ. αλεύρι
45 γρ .μαγιά φρέσκια (εάν δεν έχετε βάλτε 15 γρ. ξερής. θεωρώ ότι γίνονται καλύτερα με μαγιά φρέσκια φούρνου)
2 αυγά μέτρια (50-55 γρ. το κάθε ένα)
50 γρ. βούτυρο ζωικό- πχ. πρόβειο/αγελαδινό/αιγοπροβειο(σε θερμοκρασία ή λιωμένο)- τα άλλα δεν είναι βούτυρα, είναι μαργαρίνες και ΔΕ τα θέλουμε
250 γρ ιμβερτοζαχαρη
ελάααχιστο αλάτι
1 κ. γλυκού μαχλέπι, 1/2 κ. γλυκού κακούλε, μαστίχα-αν θέλετε (και επίσης βάζω και βανίλια και ξύσμα από ενάμιση μεγάλο πορτοκάλι, μ’ αρέσουν τα αρώματα!)
1 κ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Ανακατεύουμε πρώτα τα υγρά μας και ρίχνουμε τη μαγιά να διαλυθεί,συνεχίζουμε με τα αυγα ,την ιμβερτοζαχαρη,και τα μπαχαρικά μας.Ρίχνουνε σιγά σιγά το αλεύρι ,μπεικιν,αλάτι και ζυμώνουμε.Τέλος βάζουμε το βούτυρο λίγο λίγο και ζυμώνουμε.
Αφήνουμε δυο ώρες να ξεκουραστεί το ζυμάρι.
Έπειτα πλάθουμε τις πλεξούδες αφήνουμε μισή ώρα περίπου να φουσκώσουν,αλείψουμε αυγό κ σουσάμι και ψήνουμε στους 160 πάνω κάτω αντίσταση για μισή ώρα με ένα μεταλλικό μπολ βραστό νερό στον πάτο της κουζίνας.
Για την ιμβερτοζαχαρη
500 γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
200 ml. νερό
1 κ. γλυκού φρέσκο χυμό λεμόνι
Βραζουμε για 20 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτια.