Ψαρόσουπα - Κακαβιά - Μπουγιαμπέσα - Cook For All
Ψαρόσουπα - Κακαβιά - Μπουγιαμπέσα

Ψαρόσουπα – Κακαβιά – Μπουγιαμπέσα

Η Συνταγή είναι από Spiridoulla Boubouli “ΑΛΜΥΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ”.

Υλικά

(για 4 άτομα):
* 700 γραμ. διάφορα ψάρια για σούπα
* 100 γραμ. καθαρισμένες γαρίδες
* 50 γραμ. καθαρισμένα μύδια
* 4 ψιλοκομμένες ντομάτες, φρέσκες (χωρίς τη φλούδα)
* 200 γραμ. πατάτες
* 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
* 1 ½ κουτ. του γλυκού σαφράν
* 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
* 1 κουτ. του γλυκού άσπρο πιπέρι
* ½ ποτήρι ελαιόλαδο
* 4 σκελίδες σκόρδο
* λίγο θυμάρι, φύλλα δάφνης

 

Εκτέλεση

* Καθαρίζετε τα ψάρια και τα θαλασσινά.
* Βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις ντομάτες. Προσθέστε λίγο θυμάρι και μερικά φύλλα δάφνης.
* Τοποθετήστε μέσα στην κατσαρόλα τα ψάρια, προσθέστε το ελαιόλαδο και καλύψτε τα με βραστό νερό. Ρίξτε και τα καρυκεύματα (αλατοπίπερο, σαφράν).
* Βράζετε σε δυνατή φωτιά και σβήνετε τη φωτιά 10 λεπτά μετά το βράσιμο.�
Τρόπος σερβιρίσματος:
Σερβίρετε το πιάτο μαζί με βραστές πατάτες (και με σως rouille). Η μπουγιαμπέσα συνήθως σερβίρεται σε 2 διαφορετικά πιάτα, ένα για το ψάρι και ένα για τη σούπα. Ανάλογα με την επιθυμία των καλεσμένων, μπορείτε να ανακατέψετε το ψάρι με τη σούπα.
Παρόλαυτά, ένας βασικός κανόνας πρέπει να τηρείται: το ψάρι πρέπει να κοπεί μπροστά στους καλεσμένους.
Συνοδεύεται με λευκό δροσερό κρασί

 

Η συνταγή, που βασίστηκε σε συνδυασμό της μπουγιαμπέσας και της ελληνικής κακαβιάς, παραλείποντας το σαφράν και την σως rouille, καθώς και άλλα είδη ψαριών, οστράκων, γαρίδες κ.α. που χαρακτηρίζουν την παραδοσιακή Μασσσλιώτικη συνταγή.�
Η σούπα αυτή αρχικά ξεκίνησε σαν φαγητό των ψαράδων. Καθώς ξεδιάλεγαν τα ψάρια που προορίζονταν για πούλημα, συνήθιζαν να κρατούν στην άκρη μερικά είδη ψαριού γι’αυτούς και την οικογένειά τους. Πρόκειται για ένα πολύ απλό, οικογενειακό πιάτο που βελτιώθηκε με τον καιρό και σήμερα μπορεί να περιέχει και μαλακόστρακα ή να συνοδεύεται με κάποια σάλτσα.
Αν θέλετε να φτιάξετε μια πολύ καλή μπουγιαμπέσα, διατηρώντας την παράδοση για το πώς φτιάχνεται το πιάτο αυτό στη Μασσαλία, θα πρέπει να βάλετε συγκεκριμένα συστατικά. �Η Μασσαλιώτικη μπουγιαμπέσα θέλει πλούσια ποικιλία από ψάρια (σκορπίνα, μπαρμπούνι, σαλάχι, μουγγρί, σανπιέρρο, καβουράκια, λιθρίνι, μαλακόστρακα, κλπ).

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Scroll to Top