Υλικά
για τη γέμιση
1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1/2 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα η 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
λάδι
άνηθο-μαιντανο
αλάτι πιπέρι
1 κουταλιά ντομάτα πελτέ
μισό φλιτζάνι ρύζι
για το φύλλο
μισό κιλό αλεύρι μαλακό
αλάτι,2 κουταλιές λάδι
1/4 του ποτηριού χλιαρό νερό
Εκτέλεση
Με το αλεύρι το λάδι,το αλάτι και λίγο χλιαρό νερό,ετοιμάζετε τη ζύμη που δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σφιχτή ούτε και μαλακιά.
Την αφήνετε σκεπασμένη με πετσέτα,να σταθεί για μισή ώρα,και στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση ως εξής.
Καβουρντίζετε τον κιμά με λίγο λάδι,να ρθει να γίνει σπυρί-σπυρί, και τον αλατοπιπερωνετε.
Αδειαζετε τον κιμά σε βαθύ πιάτο και μέσα στην κατσαρόλα ξανθίζετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
Προσθέτετε το άνηθο και το μαϊντανό ψιλοκομμένα ,αλάτι πιπέρι,μια κουταλιά ντομάτα πελτέ,λιωμένη σε δυο δάχτυλα νερό,και τέλος το ρύζι.
Ρίχνετε λίγο νερό ακόμη κι αφήνετε να μισοψηθει και το ρύζι.Ανακατεύετε και τον κιμά κι αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει.
Ανοίγετε με τον πλάστη τη ζύμη σε φύλλο λεπτό,πάνω σ’ αλευρωμένο μάρμαρο.Βάζετε κατά μήκος στο φύλλο γέμιση, το τυλίγετε μια βόλτα σαν τσιγάρο και το κόβετε στα 3 η 4 ανάλογα με το μήκος που έχει το στριφτάρι σας.
Πιέζετε κάθε σαρμαδακι στις άκρες να κολλήσουν κι αν χρειαστεί τις υγραίνετε με λίγο νερό.Συνεχίζετε ως να τελειώσει το φύλλο και η γέμιση.
Τέλος,τηγανίζετε τα σαρμαδακια σε καυτό λάδι.
Ένας όμορφος μεζές όταν μάλιστα συνοδεύεται από καλή ρετσίνα..
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Η Συνταγή είναι από “Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα – “ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ”.