Υλικά
για τη ζύμη:
– 330 ml χλιαρό γάλα
– 70 γρμ μαγιά φρέσκια
– 3 αβγά
– 180 γρμ ζάχαρη
– ξύσμα από 1 μεγάλο και ακέρωτο πορτοκάλι
– 2-3 σταγόνες βανίλια
– μια πρέζα αλάτι
– 6 κ.σ βούτυρο φρέσκο μαλακό (όχι λιωμένο) ή μαργαρίνη
– 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια ή Γ.Ο.Χ (ίσως περισσέψει λίγο)
για τη γέμιση:
– 6 κ.σ βούτυρο μαλακό
– 6 κ.σ ζάχαρη καστανή
– 3-4 κ.σ κανέλλα Κεϋλάνης
– για το γλάσο τυριού:
– 6 κουταλιές βούτυρο
– 300 γρ.ζαχαρη άχνη
– 150 γρ.τυρί κρέμα
– 2-3 σταγόνες βανίλια
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα μαζί και 1 κούπα αλεύρι.
Αφήνουμε λίγο να ενεργοποιηθεί η μαγιά και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Το μισό βούτυρο το προσθέτουμε λίγο – λίγο στο τέλος.
Η ζύμη μας είναι μαλακή, ελαστική και δεν κολλάει.
Την αφήνουμε σκεπασμένη σχεδόν να διπλασιαστεί ο όγκος της.
Την πατάμε να ξεφουσκώσει και την κόβουμε στη μέση.
Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε παραλληλόγραμμο χονδρό φύλλο που το αλείφουμε πολύ καλά με το βούτυρο.
Σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια μπόλικη ζάχαρη και κανέλλα και κατόπιν τυλίγουμε σε ρολό.
Κόβουμε ρολάκια πάχους 2 δακτύλων περίπου και τα βάζουμε στο στρωμένο με χαρτί φούρνου ταψί της κουζίνας μας, αφήνοντας λίγο κενό μεταξύ τους.
Τα σκεπάζουμε με πετσέτα ή μεμβράνη και περιμένουμε να φουσκώσουν.Αλείφουμε με αβγό και ψήνουμε στους180° περίπου 25-30′.
Χτυπάμε τα υλικά του γλάσου στο μούλτι και περιχύνουμε όσο είναι ακόμα ζεστά.
Εγώ αυτή τη φορά δεν έβαλα γλάσο.
Η Συνταγή είναι από Sofia Fetra Andreas Zapaltas – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.