Ο χαλβάς Φαρσάλων είναι ένα από τα πιο διάσημα ελληνικά γλυκά.
Παρασκευάζεται με μέλι ή ζάχαρη, αμύγδαλo και σε ορισμένες περιπτώσεις με σουσάμι.
Έχει μια αφράτη και μαλακή υφή και μπορεί να είναι άσπρος ή καφέ, ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιούνται.
Αυτό το γλυκό είναι ιδανικό για ένα γλυκό επιδόρπιο ή ακόμη και για ένα γρήγορο σνακ.
Μπορείτε να το σερβίρετε με έναν καφέ ή τσάι, ή ακόμη και σαν επιδόρπιο μετά από ένα γεύμα.
Η πολύχρονη παράδοση του χαλβά Φαρσάλων και η μοναδική του γεύση το καθιστούν ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά γλυκά.
Υλικά
– 100 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
– 130 γρ.νισεστέ
– 350 γρ.ζάχαρη
– 100 γρ. βούτυρο αγελάδος
– 600 γρ.νερό
– 1 βανίλια
– βούτυρο για το ταψί
Για την καραμέλα
– 1 κούπα ζάχαρη
Εκτέλεση
Αρχικά βάζουμε τα αμύγδαλα σε ένα μικρό τηγάνι και τα καβουρδίζουμε για 10 λεπτά περίπου ανακατεύοντας συνεχώς.
Ανακατεύουμε καλά σ ένα μπολ με το σύρμα το νισεστέ, το νερό,τη ζάχαρη, και την βανίλια μέχρι για να λιώσει καλά το νισεστέ και να έχουμε ένα λείο χυλό.
Προσθέτουμε και το βούτυρο λιωμένο.
Ανακατεύουμε.
Βάζουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε λίγη λίγη την ζάχαρη,όταν αρχίσει να λιώνει,σταδιακά ρίχνουμε και την υπολοιπη και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά συνέχεια και προσέχουμε η καραμέλα μας να μη μαυρίσει γιατί θα πικρίσει και αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε.
Όταν πάρει το ωραίο ξανθό χρώμα της καραμέλας αποσύρουμε την κατσαρόλα απ την φωτιά.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στην κατσαρόλα το υγρό μείγμα και ανακατεύουμε.
Όταν προσθέσουμε το μείγμα η καραμέλα θα σφίξει και θα κοκκαλώσει από τη διαφορά της θερμοκρασίας. Δεν έχει πάει κάτι λάθος.
Σιγά σιγά με το ανακάτεμα θα ζεσταθεί , θα λιώσει, θα ομογενοποιηθεί με το υπόλοιπο μείγμα και θα αρχίσει να πήζει.
Τώρα θέλει, δυνατό και γρήγορο ανακάτεμα.
Όταν αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα είναι έτοιμο.
Προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα μας.
Απλώνουμε το χαλβά μας σε ένα μεγάλο βουτυρωμένο πυρέξ και αφού τον ισιώσουμε με μια σπάτουλα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.
Ψήνουμε στο φούρνο στο γκριλ για 10-15 λεπτά (εξαρτάται από το φούρνο) περίπου για να “καεί” η επιφάνεια, εκτός κι αν έχουμε φλόγιστρο.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και απολαμβάνουμε!!!
Η Συνταγή είναι από xrysoskoufaki.gr